AİHM'de Öcalan davasının seyri

Güncelleme Tarihi:

AİHMde Öcalan davasının seyri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2000 00:00

Abdullah Öcalan'ın auvkatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı başvuru, 21 Kasım 2000'de görüşüldü. Mahkeme, ilk duruşmada tarafların iddia ve savunmalarını dinledi. Bu aşamanın ardından mahkeme, başvuruya ilişkin kararını açıklayacak. Öcalan davası, şu aşamalardanr geçerek AİHM'in gündemine geldi.

16 Şubat 1999: Öcalan'ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, Türkiye'nin Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin 12 maddesini ihlal ettiği iddiasıyla başvurdu. Başvuruda sözleşmenin 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 18 ve 34'üncü maddelerinin ihlal edildiği ileri sürüldü.

23 Şubat 1999: AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "adil ve dürüst yargılama"yı öngören 39'uncu maddesinin uygulanmasının bu aşamada uygun olamayacağı yönünde görüş bildirdi. Mahkeme buna karşılık Türk yetkililerden Öcalan'ın yakalanması ve tutuklanmasına ilişkin bazı noktalara açıklık getirmesini talep etti.

4 Mart 1999: AİHM, Ankara DGM'de görülen Öcalan davasına ilişkin olarak ihtiyati tedbir kararı aldı. Bu karar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "adil yargılamayı" düzenleyen altıncı maddesine dayandırdı.

Bu kararın ardından Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nden bir heyet, Öcalan'ı İmralı Adası'nda ziyaret etti. Heyet tarafından hazırlanan raporda, Öcalan'ın fiziksel açıdan kötü muamele altında olmadığı, sağlığının iyi olduğu ancak piskolojik açıdan iyi durumda bulunmadığıbelirtilerek, Öcalan'ın dış dünya ile temasının geliştirilmesi gerektiğine ilişkin öneriler yer aldı.

31 Mayıs 1999: Öcalan'ın yargılanmasına başlandı. İmralı Adası'ndaki duruşmalara Avrupa Konseyi Parlamenterler Asemblesi üyeleri de gözlemci olarak katıldı.
29 Haziran 1999: Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Öcalan'a çarptırdı.

21 Ekim 1999: Avrupa Konseyi Parlamenterler Asemblesi üyelerinden Andras Barsoni, Öcalan davasının Yargıtay'daki sürecini izledikten sonra hazırladığı raporda, "savunmanın haklarına tam olarak saygı gösterildiği ve Avrupa Konseyi'nin ilke ve standartlarına uyulduğu" yönünde görüş bildirdi.

25 Kasım 1999: Yargıtay, Öcalan'a ilişkin idam kararını onayladı.

30 Kasım 1999: AİHM, Öcalan'ın idam cezasının geciktirilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı aldı.

21 Kasım 2000: AİHM, Öcalan'ın başvurusunu görüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!