AİHM rötuşlu paket geliyor

Güncelleme Tarihi:

AİHM rötuşlu paket geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 23:46

HÜKÜMET, ‘Güvenlik Paketi’yle demokratik haklardan geri adım atıldığı yönündeki rahatsızlığı gidermek için yeni bir paket hazırlığına girişti.

Haberin Devamı

İçinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Alevilerle ilgili verdiği 2 kararın düzeltilmesinin de yer aldığı yeni bir paket hazırlanıyor. Ocak ayında açıklanması beklenen pakette, Alevilere seçmeli din dersi hakkı, cemevlerinin ibadet yeri kabul edilmesi gibi düzenlemeler olacak. Çözüm Süreci’yle ilgili olarak hasta mahkûmların dışarıda tedavi edilmesinin kolaylaştırılmasının da aralarında bulunduğu bir dizi düzenleme de yine bu pakette yer alacak.

SEÇMENE MESAJ

Davutoğlu’nun katıldığı toplantılarda, “Ne zaman özgürlükçü ve demokratikleşme ile ilgili adımlar attık, oy oranımız artı. Ne zaman güvenlikçi bir anlayışla düzenlemeler yaptık, oy oranımız azaldı” değerlendirmesinin yapıldığı öğrenildi. Hükümetin seçimlere giderayak açıklayacağı paketin, bu değerlendirmelerin ışığında ‘seçmene mesaj’ niteliğinde hazırlandığı iddia ediliyor.

VAATLER PAKETİ

Hükümetin, bir yandan Alevi açılımı, diğer yandan Çözüm Süreci’yle ilgili yaptığı toplantılarda alınan kararlar ve yasal düzenleme taleplerinin ‘Demokratikleşme Paketi’ adı altında tek bir metne dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüteceği çalışmada, birbirinden farklı alanlara yönelik düzenlemelerin olması planlanıyor. Bu kararın alınmasından bu yana geçen 2 hafta içerisinde hazırlık çalışmaları da başladı. Pakette, sadece Alevi ve Kürtler değil, özellikle AB’nin eleştirilerini ortadan kaldıracak unsurların da yer alacağı belirtiliyor. Bu doğrultuda, Bakan Bozkır’ın son günlerde dile getirdiği ifade özgürlüğü, ayrımcılıkla mücadele başlıkları çercevesinde maddelerin de pakette yer alması bekleniyor. Bozkır’ın çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladığı ‘Reform Eylem Planı’nda yer alacak somut düzenlemelerin de bu pakete gireceği ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!