AIG kendi yoluna gidiyor

Güncelleme Tarihi:

AIG kendi yoluna gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 18:18

ABD’li sigorta devi AIG, Washington yönetiminin kanatları altından çıkmak için bir adım daha attı ve bazı büyük bankalarla 4.3 milyar dolarlık kredi hattı için anlaştı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        
Haberin Devamı

 

Küresel ekonomik kriz sürecinde Washington yönetiminin koruması altına giren AIG, şu anda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) New York’taki birimine ve ABD Hazine Bakanlığı’na 95 milyar dolarlık geri ödeme sürecinde.

 

JPMorgan Chase yönetiminde 36 bankayla yapılan görüşmeler sonrasında, AIG önümüzdeki 3 yıl boyunca 1.5 milyar dolar, daha sonraki 364 günlük süreçte de yine 1.5 milyar dolar kedi alabilecek.

 

Bundan ayrı olarak, AIG’nin iştiraklerinden Chartis de 1.3 milyar dolarlık kredi hattını garantiledi.

 

Anlaşmalar, düzenleyicilerin belirlediği kurallar göre gerçekleştirilirken, AIG’nin 31 Mart’a kadar New York Fed’e 20 milyar dolarlık krediyi geri ödeme planı da dahil edildi.    

 

Haberin Devamı

AIG CEO’su Robert Benmosche, bu kredi hatlarını almalarının, piyasaların yeniden kendilerine güvenmeye başlaması açısından önemli başka bir adım olduğunu söyledi.

 

Benmosche aynı zamanda, “Yılsonuna yaklaşırken, sermaye yapımızı düzenleme sürecimizi tamamlama konusunda daha sağlam adımlar atıyoruz. En sonunda bitiş çizgisini göreceğimizden eminiz” diye konuştu.

 

Kredi hatları, AIG’nin operasyonlarını normale döndürme adına attığı son adımlardan biriydi.

 

Eylül ayında, sigorta şirketi varlık ve hisse satışlarından elde edeceği gelirlerle, ABD Hazine Bakanlığı ve New York Fed’den aldığı kredileri geri ödemek için yeni bir plan çizdi.

 

AIG, o tarihten bu yana iştiraklerinden biri olan Alico’yu sattı ve 37 milyar dolar gelir elde etti. Bununla birlikte bir diğer iştiraki AIA’yı halka arz etti. Şirket ek olarak, AIG Star ve AIG Edison’ı da satma sürecinde. Bu satışlardan 4.3 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanıyor.

 

Haberin Devamı

AIG aynı zamanda Hazine Bakanlığı’nın şirketin öncelikli hisselerini, ortak hisseye dönüştürmesine izin vereceği bir plan üzerine çalışıyor. Bu şekilde Washington yönetiminin elindeki hisselerin oranı yüzde 92’ye çıkacak.

 

Hazine Bakanlığı daha sonra elindeki hisseleri satıp, büyük ihtimalle 2011’in başında 20 milyar dolar gelir elde edebilecek.

 

*Bu yazı Financial Times’ta “AIG secures $4.3bn in credit lines” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!