AIDS'i erkekler yayıyor

Güncelleme Tarihi:

AIDSi erkekler yayıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

AIDS'in yayılma hızı her geçen gün artıyor. Dakikada 11 kişi HIV virüsü kapıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine göre, AIDS, daha çok erkekler yoluyla yayılıyor. HIV virüsünün en yaygın bulaşma yolu karşı cinsler arasındaki cinsel ilişki. HIV virüsünü bu yolla kapanların oranı yüzde 70'ten fazla. HIV virüsü yüzde 10 oranında ise erkekler arasındaki cinsel ilişkiyle yayılıyor. HIV'nin uyuşturucu kullanıcılarının enjektörleri yoluyla bulaşma oranı ise yüzde 5. Bu oranın da büyük çoğunluğunu yine erkekler oluşturuyor.

AIDS'e karşı verilen mücadelede, tek yol olarak insanların bilinçlendirilmesi görülüyor. AIDS nedeniyle yaşanan ölüm oranındaki artışa dikkat çeken UNFPA'ya göre, dakikada 11 kişi AIDS'e yakalanıyor. Geçen yıl AIDS'ten kaynaklanan ölümler 2.8 milyona ulaşarak hastalığın ortaya çıkmasından bu yana bir yıldaki en yüksek rakam oldu.

AIDS, yaygın olduğu Afrika'da 15-49 yaş arası ölümlerin yüzde 10'una neden oluyor. Günümüzde 34 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığını, yakın gelecekte, yılda 5 milyon kişinin AIDS hastalığına yakalanacağını tahmin eden UNFPA, bu rakamın on yıl içinde ikiye katlanmasının beklendiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!