AIDS, çocukları öksüz bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

AIDS, çocukları öksüz bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

BM Çocuk Fonu ve AIDS'le Mücadele Kurumu UNAIDS, ölümcül hastalık nedeniyle 15 yaşından önce öksüz kalan çocuk sayısının hızla arttığına dikkat çekti. Dünya AIDS Günü nedeniyle yapılan açıklamaya göre, sadece Afrika'da 2000 yılı sonunda 13 milyon ‘AIDS öksüzü’ olacak.

DÜNYA AIDS Günü çerçevesinde, bağışıklık sistemini çökerterek insanı ölüme sürükleyen ölümcül hastalığa dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlendi. BM Çocuk Fonu ve AIDS'le Mücadele Kurumu UNAIDS tarafından yapılan açıklamaya göre, 2000 yılı sonunda sadece Afrika'da 13 milyon çocuk AIDS yüzünden öksüz kalacak.

Bu yılın sonunda Afrika'da öksüz kalan çocuk sayısı 11.2 milyonu aşacak. Sayının yıldırım hızıyla arttığına dikkat çeken BM kuruluşları, öksüz çocukların bir yandan hayatta kalmak için yaşam mücadelesi verirken, diğer yandan toplumdaki dışlama eğilimiyle karşı karşıya geldiklerini belirtiyor. BM, 15 yaşından önce ana ya da babasını AIDS'ten kaybeden çocukları ‘AIDS öksüzü’ olarak adlandırıyor. UNICEF Genel Direktörü Carol Bellamy, AIDS salgını başlamadan önce az gelişmiş ülkelerdeki çocukların yüzde 2'sinin öksüz olduğunu, AIDS'ten sonra bu oranın yüzde 7'ye fırladığını kaydetti. Oran, bazı Afrika ülkelerinde yüzde 11'e kadar çıkıyor.

25 YAŞINDA YAKALIYOR

AIDS'in Afrika ülkelerindeki aile yapısını da değiştirdiğini kaydeden yetkililer, geleneksel olarak büyükanne ve büyükbabaların öksüz kalan torunlarının bakımını üstlendiğini, ancak öksüz çocuk sayısının hızla artması karşısında bunun da ortadan kalktığını belirtiyor. Öksüz kalan çocukların özellikle aç kalma, hastalanma ve cinsel veya başka yönden istismar edilme riski altında bulunduklarına dikkat çekiliyor. Öksüzler ayrıca başta eğitim olmak üzere sosyal hizmetlerden de yararlanamıyor. BM kaynakları, Afrikalılar'ın AIDS'e genelde 25 yaş civarında yakalandıklarını ve öldüklerinde çocuklarının kendilerini kurtaramayacak kadar küçük yaşta olduklarını da belirttiler.

BM de, AIDS öksüzlerine yardım amacıyla tüm dünya ülkelerine eylem başlatma çağrısında bulundu.

Bedava prezervatif

DÜNYA AIDS Günü nedeniyle, tüm dünyada bedava prezervatif ve AIDS konusunda bilgilendirici broşür dağıtıldı. Eczacıbaşı İlaç Firması'nın sporsorluk yaptığı etkinliği, AIDS Savaşım Derneği doktorları ve gönüllüleri gerçekleştirdi. Taksim Meydanı'nda dağıtılan prezervatiflere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. ‘Bir şeylerin dağıtıldığını’ görenler masaya toplandı. Kimileri broşürleri ilgiyle okuyup birer prezervatif alırken, bazıları ‘‘Bana ne?’’ deyip iade etti. Seks turizminin önemli merkezlerinden biri sayılan Tayland'ın başkenti Bangkok'ta ise bir ‘Kondom Adam’ güvenli seksin önemine dikkat çekerek, prezervatif dağıttı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!