Ahırkapı Hıdrellez Şenliği’nde ilk kez Büyük Roman Orkestrası

Güncelleme Tarihi:

Ahırkapı Hıdrellez Şenliği’nde ilk kez Büyük Roman Orkestrası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2002 02:02

İstanbul'un en eski Roman mahallelerinden biri olan Ahırkapı, hıdrellezi sabaha kadar süren bir şenlikle kutlayacak. Kutlamalar saat 19.30'da Ahırkapı Sokak'ta başlayacak, Ahırkapı Büyük Roman Orkestrası'nın konseriyle sürecek.

Haberin Devamı

Armada Yeni Garaj'daki konser sırasında ‘‘Zurnada peşrev üstadı’’ namıyla anılan Lüleburgazlı Küçük Hasan ve davulda ilk 'cam deri'yi kullanan Taner Kum'da sahneye çıkacak.

Ahırkapı İstanbul'un en eski semtlerinden biri. Bizans döneminde sarayların, manastır, kilise ve ayazmaların bulunduğu bu mahalle mucizeleriyle de ünlü. Bir efsaneye göre, İmparator Maksimianos döneminde Mısır'da öldürülen Aziz Minas ve diğer iki azizin denize atılan sandukaları bir melek yardımıyla Ahırkapı kıyılarına kadar gelmiş. İlahi bir işaretle sandukaların bulunduğu kıyıya gelen dönemin patriği sandukaların üstünde bir ışığın yükseldiğini görmüş. Azizlerin anısına burada adı Minas Kilisesi olan bir ibadethane yaptırılmış.

Osmanlı döneminde ise sarayın ahırlarının burada olmasından dolayı bölge, ahır kapısı olarak anılır oldu. Semtin ortasından demiryolunun geçmesiyle bölünen, Topkapı Sarayı'nın boşaltılmasıyla birlikte ıssızlaşan mahalleye 1850'lerden itibaren Romanlar yerleşmeye başladı ve semt yeniden şenlendi. Müzisyenlerin yaşadığı Ahırkapı, Balat'taki Lonca mahallesiyle birlikte 'açık hava konservatuvarı' diye anılıyordu. Romanların sur içinde yerleşik hayata geçmesi, İstanbul'da asırlardır kutlanan hıdrellezi de canlandırdı.

Armada Otel'in sahibi Kasım Zoto, Ahırkapı'ya ilk kez 1990'da geliyor. Tam bir İstanbul sevdalısı olan Kasım Bey, mahalleden çok etkileniyor ve buraya yatırım yapmaya karar veriyor. Zoto, mahalle kültürünü iyice anlamaya başladığında, birşeyler yapmalıyım diye düşünüyor ve ilk kez 1997'de Kutsi Erguner'in konseriyle bir hıdrellez kutlaması düzenliyor. Her yıl bir yenilik yaparak bugüne kadar getiriyor. Bu senenin yeniliği ise yıllardır kafasına koyduğu Roman orkestrası. Geçtiğimiz sonbaharda kurulan orkestra, periyodik aralıklarla toplanarak prova yapıyor. Aralarında, doğaçlama çıkan ritmlere yeni bir şekil vererek kalıcı hale gelmesini sağlayan sanatçılar da var. Zoto, bu grubun ilerde çok büyük işlere imza atacağına inanıyor.

Simgesel dilek ağaçlarına Osmanlı'da 'nahıl' adı veriliyor. Nahıllar, padişahın çocuklarının doğumu, sünnet şölenleri, kızlarının ve kızkardeşlerinin evlenmesi gibi nedenlerle düzenlenen halka açık eğlencelerde ortaya çıkıyor. Törende geçit ve gösteri yapan her esnaf alayı, meslek grubunun işaretlerini de taşıyan kendine has nahıllarla katılıyor. Tahtırevan üzerine oturtulan nahılların en küçüğü dört kişi tarafından taşınıyor. Bazı nahıllar o denli büyük oluyor ki bunları 30-40 kişilik alaylar zor taşıyabiliyor. Kasım Zoto, eski şenliklerin vazgeçilmez süslerinden biri olan nahılları da Ahırkapı şenliklerine taşımış. Dörder metre boyundaki iki nahılın yapımı, dört ustanın tam yedi gününü almış.

Şenlik Programının ayrıntılarını, www.sultanahmetonline.org ile www.istanbullife.org adreslerinde bulabilirsiniz.


AHDİM Mİ BÜYÜK BAHTIM MI?


5 Mayıs gecesi (yarın) gül ağacına bir bez bağlayıp ‘‘Ahdim mi büyük, bahtım mı büyük’’ diye niyet ediyorlar. Sabaha kadar demlenip şarkılar söyleyerek oynayan gençler soluğu deniz kıyısında alıyorlar. Güneş doğarken denize dilekçe verip, kağıdın başına da ‘‘Arzuhal sundum deryaya, derya da sunsun Mevla'ya’’ mısralarını yazıp, bekliyorlar. Eğer dilekçenin yazılı yüzü üste gelirse dileğin o sene içinde gerçekleşeceğine inanıyorlar. Yazılı taraf suyun altında kalırsa da artık kısmet bir dahaki hıdrelleze diyerek, evlerinin yolunu tutuyorlar.


BÜYÜKŞEHİR DE HIDRELLEZİ KUTLUYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi de iki gün sürecek bir Hıdrellez şenliği düzenledi. Bugünkü program, Sütlüce Sünnet Köprüsü'nde saat 12.00 de başlayıp, 18.00'e kadar Kağıthane'de devam edecek. Program sırasında, geleneksel hıdrellez yemeği ikramı da yapılacak. Saat 15.00-18.00 arasında Alibeyköy Stadı'nda Yağlı Güreş Şampiyonası gerçekleşecek. Hıdrellez şenlikleri akşam 20.00-22.30 arasında Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde sürecek. Havai fişek gösterilerinin yapılacağı akşam programında dans ve müzik gösterisi de düzenlenecek. 5 Mayıs Pazar günü (yarın) saat 10.00-14.00 arasında Haliç'te kürek yarışları yapılacak, 11.00-13.00 arasında ise Atatürk Köprüsü'nde Haliç'te Balık Tutma Yarışması'na geçilecek.


Armada Otel'in sahibi Kasım Zoto

Roman mahallesinde işyeri mi açılır!


Köşe bucak İstanbul'u geziyordum. Buranın bir Roman mahallesi olduğunu biliyordum. Çok sıcak bir gündü, bir bakkala girip kola istedim ve ayaküstü içmeye başladım. Bakkal kolanın yanında bir de peçete verdi. Bir paket sigara istedim, ‘‘Özür dilerim bizde yok hemen bitişiğimdeki komşumda bulabilirsiniz’’ dedi. Böyle bir incelik nerede bulabilirsiniz. Akşam üzeri evlerden, çeşitli müzik aletlerinin nağmeleri yükseliyordu. Nedir diye merak ettim, meğer işe çıkmaya hazırlanan Roman müzisyenler, enstrümanlarını akord ediyorlarmış. Bu mahallede İstanbul'un bütün bir tarihini görüyorsunuz. Şu bahçe duvarının bir parçası taa 4. yüzyılda yapılmış. Üst tarafı 12. yüzyılda, yan bölüm de Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Ahırkapı'ya otel yapmaya karar verdiğimde bazı kişiler, ‘‘Ya Roman mahallesine işyeri açılır mı? Seni soyup soğana çevirirler’’ diye beni uyardı. İşte, aradan kaç yıl geçti. Kapılarımız çoğu zaman ardına kadar açıktır. Bugüne kadar tek bir çöpümüz bile çalınmadı.

http://www.armadahotel.com.tr/tr/haberler.asp
www.sultanahmetonline.org
www.istanbullife.org

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!