Ağır yaralı ‘ölü’ tutulup kurtarılacak

Güncelleme Tarihi:

Ağır yaralı ‘ölü’ tutulup kurtarılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2005 01:48

'Klinik açıdan ölü' köpekleri hayata döndürmede kullanılan ‘teknik’, gelecekte ağır yaralanan kişilerin kurtarılmasında önemli rol oynayacak.

ABD’li bilim adamlarının üç saat boyunca ‘klinik açıdan ölü’ kabul edilen köpekleri yeniden hayata döndürmelerinde kullanılan ‘teknik’, gelecekte kaza ya da savaşta ağır yaralanan kişilerin kurtarılmasında önemli rol oynayacak.

PITTSBURGH’daki Safar Ölü Diriltme Merkezi’nde ‘askıya alınmış animasyon’ tekniğiyle önce köpek uyuşturuldu. Sonra şahdamarından kan boşaltılarak kalbinin durması sağlandı. Kanın yerine sıfır derece sıcaklıkta tuz solüsyonu enjekte edildi. Hayvanın soluk alışverişi, kalp atışı ve beyin aktivitesi durdu ve klinik olarak ‘ölü’ kabul edildi. Hayvanın vücut ısısı 37 dereceden 7 dereceye düştü.

ORGANLAR HASARSIZ

Hayvan, klinik olarak ‘ölü’ kabul edirilirken, organları hiç zarar görmeden korundu. Bu sırada organlar ameliyat edilebilir, zarar görmüş damarlar ve dokular onarılabilirdi. Üç saat sonra kan vücuda geri pompalandı, yüzde 100 oksijen verildikten sona elektrik şokuyla kalbin yeniden atması sağlandı. Test sonuçlarında hayvanların gayet iyi olduğu, beyinlerinin hasar görmediği belirlendi.

AĞIR YARALILAR İÇİN

Bu teknik, kazada ya da savaşta ağır yaralan kişilerin kan kaybından ölmesini engellemek için geliştiriliyor. Kan kaybı dolayısıyla ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olan kişilerin hayati fonksiyonlarının ‘askıya alınarak’ gerekli müdahale yapıldıktan sonra yaşama geri döndürülmesi öngörülüyor.

Dr. Peter Safar’ın geliştirdiği ve köpekler üzerinde denenen yöntemin bir yıl içinde insanlar üzerinde denenmesi bekleniyor.

ÖLÜM ENGELLENEBİLİR

İngiltere doğumlu ve ABD’nin en önemli travma cerrahlarından biri olan Dr. Howard Champion ‘Sonuç şaşırtıcı. Köpeklerin kalbini üç saat boyunca durdurdular ve sonra normale döndürdüler’ dedi. Irak’taki Amerikan askerlerinin ölüm nedenlerini araştıran Dr. Champion, ‘10 yıl içinde bu teknikle ölümlerin bir kısmının engellenebileceğini sanıyorum’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!