Aganigi zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Aganigi zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2001 01:28

Bakanlar Kurulu, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile Genelkurmay arasında gerilime neden olan ‘‘Ulusal Güvenlik’’ tartışmasının gölgesinde toplandı. Bu tartışmaya hiç girilmeyen toplantıda, stoklarda biriken fındık ve çekirdeksiz üzümü tüketmenin yolları arandı.

Askere ve yatılı öğrenciye hergün fındık yedirilmesi gibi ilginç önerilerin dile getirildiği toplantıda, konu 5 bakanlı komisyona bırakıldı. Bakanlar Kurulu, Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında saat 11.10'da tek gündem maddesiyle toplandı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun Tarım Satış Kooperatiflerinin 2001-2002 ürün alımlarında yaşanması muhtemel sorunlara ilişkin raporu görüşüldü. 2000-2001 üretim döneminde çekirdeksiz kuru üzümde 30 bin, fındık üretiminde 190 bin ton arz fazlası olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, arz-talep dengesinin bir an önce sağlanması gerektiğini vurguladı. Denge sağlanmazsa sadece fındık ihracatından sağlanan gelirlerde 200 milyon dolarlık bir azalma olacağına işaret eden Tanrıkulu, alternatif ürün projesi gerçekleştirilinceye kadar piyasa çöküntüsüne sebebiyet vermemek için arz fazlasının çekilmesi zorunluluğu olduğunu bildirdi.

TÜRK'TEN İLGİNÇ ÖNERİ

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, hem fındık, hem de üzüm stoklarının eritilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki bolca üzüm ve fındık tüketilmesini önerdi. Devlet Bakanı Hasan Gemici ise 600 bin taşımalı öğrenci olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Bu öğrencilere hergün fındık ve üzüm verelim’’ dedi. Orman Bakanı Nami Çağan ise fındık yerine kızılağaç dikilmesi alternatifini sundu. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ise bir yıl önceye kadar İran'dan ülkeye kaçak üzüm girdiğini belirtirken, sınır ticareti kapsamında bunun yasaklandığını hatırlattı. Bakanların önerilerinin ardından söz alan Başbakan Ecevit, tarım kredi kooperatifleri bünyesindeki ürünlerle ilgili olarak karşılaşılan sorunların çözümlerinin belli olduğunu, ancak bunlar için gerekli olan finansman kaynağının henüz harekete geçirilmediğini söyledi. Ecevit, finansmanın sağlanması için komisyon kurulmasını önerdi. Bunun üzerine, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında, Devlet Bakanları Kemal Derviş, Yılmaz Karakoyunlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu ve Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'ten oluşan komisyon kuruldu. Stokta biriken fındık ve kuru üzüm ile ilgili sorunun çözümü komisyonun alacağı karar doğrultusunda sağlanacak.

Birlikte geldiler

Turizm Bakanı Mustafa Taşar, koltuğu ANAP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Mumcu'dan devraldıktan sonra Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanan ilk Bakanlar Kurulu toplantısına katıldı. Taşar, Başbakanlığa selefi Mumcu ile birlikte geldi. Halef ile selef iki ANAP'lı, Mumcu'nun kullandığı Jeep'ten birlikte inerek Başbakanlık merdivenlerinde fotomuhabirlerine poz verdiler.

Bakan başına 4 tane köfte

Bakanlar öğle yemeğini her zaman olduğu gibi yine kurufasülyesiyle ünlü Hacı Hüsrev'den yediler. Ancak bu kez alışılmış kurufasulye-pilav mönüsünün dışına çıkılarak, köfte getirtildi. Bir bakan, tabaklarda dörder köfte olduğunu belirterek, ‘‘Çok ekonomik bir yemekti. Ben doydum ama, aç kalanlar olmuş olabilir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!