Afşin-Elbistan C ve D santral ihalelerinde erteleme sinyali

Güncelleme Tarihi:

Afşin-Elbistan C ve D santral ihalelerinde erteleme sinyali
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 12:18

Afşin-Elbistan C ve D kömür sahalarında termik santral kurmak ve işletmek üzere rödövans karşılığı kömür üretim hakkı verilmesi ihaleleri için belirlenen 26 Haziran 2008 tarihinin, ihaleye katılmayı planlayan bazı firmaların istekleri üzerine 3-4 ay daha ertelenebileceği belirtildi.

Nükleer santraldan sonra en büyük enerji ihalesi olan C ve D ihaleleri için Japon, Hint, İngiliz, Rus, Amerikan, İtalyan, Hollandalı, Alman, Çek, Belçikalı yatırımcılarının yanı sıra Sabancı, Çalık, Ciner, Limak gibi büyük şirketler şartname alırken, şartname alan 6 yerli ve yabancı şirket, “kredi görüşmelerinin yanı sıra kazan ve türbin imalatçılarıyla görüşmelerin devam etmesi” nedeniyle 3-4 ay daha süre istedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, “6 yerli ve yabancı firma kredi görüşmeleri devam ettiği için Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) yazılı olarak ihalelerin ertelenmesi talebinde bulundular. Bazı firmalar da sözlü olarak ihalelerin 3-4 ay daha ertelenmesini istediler. Her biri 3'er milyar dolarlık ihale. Bu nedenle kredi bulma süreçleri, imalatçılarla anlaşma süreleri uzun sürüyor. Talepleri bize makul geldi, değerlendirmeye aldık” diye konuştular.

ÇIKILAN İLK İHALE DE 3 KEZ ERTELENMİŞTİ

EÜAŞ, Afşin-Elbistan kömür sahalarında kurulması planlanan iki yeni santral için yapılması gereken ihalenin tarihini 3 kez ertelemiş, sonra da ihale 31 Temmuz 2007 tarihinde yapılmıştı. Ancak, Alman, Rus, Japon, İngiliz enerji devleri başta olmak üzere birçok yabancı yatırımcı ile Türkiye'nin büyük şirketlerinin başvurduğu ihaleye hiçbir yatırımcıdan teklif gelmemişti.

İhaleye katılmayan özel sektör temsilcileri, yeni ihale için, “barajların devlet tarafından yapılması, kamulaştırma, iletim hatları sorunlarının çözülmesi, santrallara Hazine garantisi verilmesi, 2014 yılına kadar geçerli alım garantisi süresinin uzatılmasını” istemişlerdi.

EÜAŞ, ihale sürecinde teklif gelmemesine neden olan bütün endişeleri gidermiş ve 25 Ocak 2008 tarihinde ikinci ihale için ilanı yayımlamıştı.

15 YILLIK ALIM GARANTİSİ VAR

İhale şartnamesine göre, ihaleye konu santrallar için iki ayrı baraj yapılacak. Adatepe barajının yüzde 60'ının kamu tarafından yapılacağı, ancak özel sektör tarafından tamamlanacağı belirtiliyor. D santralinin yakınında olacak olan diğer baraj ise sıfırdan özel sektör tarafından yapılacak. Kamulaştırmalar ise EÜAŞ'nin sorumluluğunda olacak.
Her biri en az 1200 Megavat (MW) kurulu gücünde olacak Afşin-Elbistan C ve D santrallerinde üretilecek elektriğin 15 yıl alım garantisi olacak.

8 BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Afşin-Elbistan bölgesi, 8,3 milyar tonluk Türkiye linyit rezervinin yüzde 40'ına sahip bulunuyor. Bu nedenle termik santral inşası için uygun bir bölge olarak görülüyor.

Söz konusu bölgede 1,355 MW kurulu gücünde A termik santralı ile 1,440 MW kurulu gücündeki B termik santralı faaliyette bulunuyor. EÜAŞ verilerine göre bu bölgenin toplam kurulu güç kapasite potansiyeli 6 bin 800 MW düzeyinde bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk ihalede yaptığı açıklamada, inşaat sürecinde 15 bin, işletme sürecinde de 8 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını söylemişti. Afşin-Elbistan C ve D santrallarının devreye alınmasıyla, Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 18'ine karşılık gelen 30 milyar kilovatsaat (kWh) buradan karşılanması planlanıyor.

ŞU ANA KADAR 24 FİRMA ŞARTNAME ALDI

Afşin-Elbistan kömür havzasındaki 2 saha için şu ana kadar 24 firma şartname aldı. Şartname alan firmalar şöyle:
“Akenerji, NTF İnşaat, Demir Export, Kolin İnşaat, AEI (ABD), Fernas İnşaat, ABN-AMBRO Bank (Hollanda), Limak, Enerjisa, RWE (Almanya), AES (ABD)-İçtaş Ortaklığı, Zorlu, CEZ (Çek), RAO (Rusya), JZC (Rusya), Çalık, Unit (Belçika), Mitsui (Japonya), Inter Power (İngiltere), GMR (Hindistan), Akfen, Mitsubishi Corporation (Japonya), Edison (İtalya), Park Teknik.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!