Afrodizyaklar gerçek mi?

Güncelleme Tarihi:

Afrodizyaklar gerçek mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 09:54

Afrodizyaklar gerçek midir? Afrodizyak etkisi yapan bitkiler var mıdır? Afrodizyak etkili ilaçlar var mıdır? Cevabı haberimizde..

Haberin Devamı

 Eğer doğal afrodizyak arıyorsanız seçenekleriniz bol. 2011 tarihli bir araştırma raporu laboratuvar hayvanlarında azdırıcı etkisi olan 34 bitki türü saptıyor. “Fakat doğal afrodizyak diye pazarlanan ürünlerin büyük kısmının Batı standartlarına göre bilimsel olarak ispatlanması gerekiyor” diyor Rany Shamloul. Shamloul, OttawaHastane Araştırma Enstitüsü’nde doktor olarak çalışıyor ve erkeklerde cinsel işlevsizliği tedavi ediyor.

Araştırmacılar bir dizi bitki ve hayvanın afrodizyak etkisi üzerine başlangıç niteliğinde (ama sonuca varamayan) araştırmalar yürüttüler. Bunlar arasında “dugu dugu” diye bilinen bir Malezya deniz sülüğü, Bufo kurbağasının cildinden elde edilen kimyasal madde, sarıakreplerden ve Brezilya’nın “kollu” örümceklerinden alınan priyapik zehir, ispermeçet balinalarının esmer amberi ve hamsterların vajinal salgılarında bulunan bir protein de bulunuyor. “Her kültürün kendi afrodizyakları var,” diyor Shamloul. “KuzeyAmerika’da ise istiridyenin etkisine dair bir inanış var, sebebini bilmiyorum.”

Haberin Devamı

2014’te Shamloul hayvanlardaki araştırmalarda bulunan az sayıda olumlu sonucu içeren bir literatür taramasını paylaştı ama insanlar üzerinde metodolojik bakımdan sağlam bir araştırma yoktu. Shamloul tüm şüpheciliğine rağmen Kore kırmızı ginsenginin lehine sağlam kanıtlar olduğunu söylüyor: “Plasebodan daha etkili olduğunu kanıtladı.”

Sentetik ilaçlar, örneğin beyinde dopamin salgılanmasını etkileyenler (genelde Parkinson hastalarına veriliyor) hiperseksüel davranışa yol açabiliyor. “Bu yan etki hastaların sadece %2-3’ünde görünüyor ama varlığı kesin” diyor Shamloul. “Demek oluyor ki cinsel güdüyü geliştiren başka ilaçlar da var.” Belki de bunlar bir kâse kaplan çorbasından daha etkilidir. 

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!