Afganistan'da Türk mühendisin pasaportuna el konuldu

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda Türk mühendisin pasaportuna el konuldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 16:45

Afganistan'da Çiğdem Özkan isimli Türk mühendis, bir özel hukuk anlaşmazlığı yüzünden Afgan yerel makamlarınca pasaportuna el konulduğu için Türkiye'ye dönemiyor.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kandahar'daki bir Amerikan askeri üssünde proje üstlenen Özkan, projenin Afgan taşeron firması Vali Hotak ile iş anlaşmazlığına düştü.

Anlaşmazlığın, Özkan'ın firmadan sipariş ettiği malları beğenmeyerek geri göndermesi, firmanın ise ne olursa olsun malın bedeli olan 70 bin ABD Dolarını almakta ısrar etmesinden kaynaklandığı bildirildi.

Çiğdem Özkan'ın bu duruma itiraz etmesinin ardından olayın mahkemeye intikal ettiği, dava sonuçlanıncaya kadar yurt dışına çıkmaması için Afgan mevzuatı uyarınca Özkan'ın pasaportuna el konulduğu belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, bu uygulamanın Çiğdem Özkan'a mahsus olmadığını, Afgan mevzuatı gereği mahkemelik olan tüm yabancıların pasaportuna el konulduğunu kaydetti.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ DEVREDE

Haberin Devamı

Özkan'ın bu gelişmeler üzerine Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğine başvurarak yardım istediği ve Afgan şirketin kendisini tehdit ettiğini, ayrıca firmanın etkisindeki yerel makamların baskısına maruz kaldığını anlattığı ifade edildi.

Yargı sürecinin yakından takip edildiğini ve Özkan'a gerekli desteğin verildiğini vurgulayan kaynaklar, Türk Büyükelçiliğinin ilgili yerel makamlar nezdinde gerekli temaslarda bulunduğunu ve Dışişleri Bakanlığına bilgi verdiğini söylediler.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Ethem Tokdemir'in, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün talimatı üzerine Türk mühendis Özkan ile 5 Şubatta görüştüğü ve bugün tekrar görüşmesinin öngörüldüğü öğrenildi.
Özkan'ın şu anda Kandahar'da bulunduğunu ifade eden kaynaklar, kendisiyle ilgili olarak Kandahar makamları nezdinde girişimlerin yenileneceğini de bildirdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!