Afganistan'a 360 milyon dolar yardım kararı

Güncelleme Tarihi:

Afganistana 360 milyon dolar yardım kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2007 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin, Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından temsil edildiği konferansın sonunda, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

D'Alema'nın, basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre, Roma'daki konferansta yardım veren ülkeler, Afganistan'da adalet ve hukuk sisteminin kurulması için toplam 360 milyon ABD Doları bağışta bulunmayı kararlaştırdılar.

Konferansın kapanış bildirgesinde ise Afganistan'da sürdürülebilir güvenlik, istikrar, ekonomik kalkınma ve insan hakları açısından “adalet reformunun hayati bir önem taşıdığı” kaydedildi.

Karzai, Ki-mun ve D'Alema, ayrıca ortak bir çağrıda bulunarak, NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) Afganistan'da terörizme karşı yürüttüğü operasyonlarda, sivil halkın zarar görmemesi için özen gösterilmesini de istediler.

OPERASYONLARDA SİVİLLERİN DE YAŞAMINI YİTİRMESİ TARTIŞMA YARATTI

Öte yandan Roma'daki konferansta, NATO askerlerinin Afganistan'daki operasyonları sırasında yılbaşından bu yana yaklaşık 600 sivilin yaşamını yitirmesinin ciddi bir tartışma konusu olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, konuya ilişkin eleştirileri şu sözlerle yanıtladı:
“NATO'nun masum bir sivili kasten öldürmesi asla söz konusu olmamıştır ve olmayacaktır. İster sivil halktan, ister Afgan askerlerinden, isterse ISAF askerlerinden birilerinin yaşamını yitirmesi her zaman dramatik bir olaydır. Ancak askerlerimiz, sivilleri kalkan olarak kullanan Taliban tarafından kendilerini savunmak zorunda bırakılmışlardır.”
Sheffer, Afganistan'ı yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmaların, koalisyon güçlerinin bu ülkedeki asker sayısını azaltması için bir mazerete dönüşmemesi gerektiğini de kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!