Afgan kızları nasıl zorla gelin ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Afgan kızları nasıl zorla gelin ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2013 00:00

Afganistan’da hükümet afyon tarlalarını yaktıkça, zorla evlendirilen çocuk gelinlerin sayısı da artıyor. Nedeni, trajik insan öykülerinde gizli... ‘Afyon Gelinler’ belgesele konu oldu.

Haberin Devamı

AFGANİSTAN’DA bir anne, küçük kızının yüzüne bakamıyor. Nedeni ise altı yaşından büyük görünmeyen kızını, borçlandıkları uyuşturucu tüccarlarına teslim etmek zorunda olması. Afgan gazeteci Necibullah Kureyşi ve İrlandalı yapımcı Jamie Doran, “Afyon Gelinler” isimli belgesel, trajediyi gözler önüne seriyor. Dün CNN’e de konu olan belgesele göre dünyadaki afyonun yüzde 90’ını üreten ülkede çiftçi aileler, uyuşturucu tüccarlarının baskısı altında, afyon yetiştirip haraç veriyorlar. Hükümet afyon tarlalarını yaktıkça, ailelerin uyuşturucu tüccarlarına borçları da artıyor. Çiftçi babalar, “çare” olarak küçük kızlarını uyuşturucu tüccarlarına gelin olarak “satıyor.”

TALİBAN’DAN TEHLİKELİ

Binlerce kız, uyuştucu baronlarıyla ya “evleniyor” ya da Pakistan, İran gibi ülkelere gönderilip burada uyuşturucu kuryesi veya seks kölesi yapılıyor. Kaçmayı başaran bir kız, “Her tür eziyeti yaptılar Tekrar kaçırırlar diye korkuyorum” dedi. Çetelerin kızı serbest bırakmak için 20 bin dolar istediği Afgan baba ise “Taliban’dan daha güçlü ve tehlikeliler” diyor.

Haberin Devamı

2014 endişesi

Belgesel yapımcısı Jamie Doran, “BM ve NATO, bu konuda sorumluluğun kendilerinde olmadığını söylüyor. Fakat aslında bunu yapmaları için Afgan polisine koruma sağlıyorlar.  ‘Yapacak birşeyimiz yok’ diyorlar ama Afgan polisi NATO’nun desteği olmadan bunu başaramaz”” dedi. Ülkedeki asıl korku ise 2014’te uluslararası güçler Afganistan’dan ayrıldığı zaman “afyon gelinlerin” sayısının artması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!