Afet yok kusur var

Güncelleme Tarihi:

Afet yok kusur var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 01:38

MAHSUR kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları yoğun balçık nedeniyle zaman zaman kesintiye uğradı. Üçüncü gün geride kalırken madencilere hâlâ ulaşılamadı.

Haberin Devamı

Ocakta göçükler yaşanırken, yoğun balçığın temizlenmesi için ekipler madende ayrıca çalışma yapıyor. Su tahliye aracı Ahtapot’un tahkimat parçaları ve yoğun çamur nedeniyle zorlandığı ve Ahtapot için maden içinde bir cep yapıldığı belirtildi. Galerideki su seviyesi düşmeye başlarken, çalışmaların sürmesi için sudaki molozlar çıkarılarak tahkimat sağlamlaştırması yapıldı.

DOĞAL AFET DEMEK GEÇİŞTİRMEKTİR

Has Şekerler Madencilik’in, “Doğal afet” açıklamasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan cevap geldi. Yıldız, “Afet falan değil. Her şeyi kamuoyuna doğru şekilde paylaşmamız lazım. Biz sel, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı işlem olmuşsa doğal afet deriz. Burası doğal afet değil, kusur var demektir. Doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir” dedi.

UMUTLARIMIZ AZALDI

Suyu tahliye ettikçe arkasından çamurun geldiğini gördüklerini, 16 metreye kadar su boşaltıldığını belirten Yıldız şunları söyledi: “Ancak boşalttığımız yerin bir kısım tahkimatının bozulmasına rağmen 1 metrelik, 2 metrelik çöküntüler oluştu. Bu hem suyu, hem çamuru tahliye etmek, hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Tabii ki zaman ilerliyor. Bizim 18 işçi kardeşlerimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir.

HER METREDE YENİ TABLO

(Suyun tahliyesiyle ilgili soru üzerine) Karşımıza her metreyi aştıkça yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içerideki tahribatını şu anda görmüş değiliz. Her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkartıyor ve o tabloyu, problemi çözmemiz lazım. Suyu aktarmak önceliğimizde ama suyu aktardıktan sonra tahkimatın bozulduğunu gördük. O tahkimatı yapmadan, çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan çalışmayı sürdüremeyiz. İleri de göçüklerle de karşılaşabilir miyiz, karşılaşabiliriz. Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Hangi tahkimatını bozduğunu şu anda bilmiyoruz. Ama göçük varsa da göçük oldu deriz. Çamurlu, basınçlı su geliyor. Çökebilir ama biz şu anda maden ocağında ne oluyorsa birebir paylaşıyoruz.

UYAR’DAN MEMNUN DEĞİLİZ

(Soma’da Uyar Madencilik’le ilgili ‘Maden sahibini bulamıyoruz’ dediği iddiaları ve Ermenek’te de aynı şirketle ile karşılaşıldığının hatırlatılması üzerine) Biz Uyar Madencilik’in çalışmalarından memnun değiliz. Bulamadığımızla alakalı bir şey söylemedim. Üzerlerine ruhsatlı varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatını verdim Soma’dan sonra. Burada eğer birisinin kusuru varsa, var ki işlem oluyor, bunun açığa çıkartılmasıyla alakalı kimsenin bir tereddüdü olmasın. Ermenek’teki madenin ruhsat sahibinin başka firma, işletmecisinin ise Soma’daki madeni işleten Uyar Madencilik’in sahibinin amcası olduğunu öğrendik. Soruşturma sürüyor.”

FACİA BÖLGESİNE MESCİD

Maden ocağında cuma namazı için mescid hazırlığı da gece saatlerinde başladı. İşçi yakınlarının kaldığı çadırları ziyaret eden Bakan Yıldız, cuma namazı için mescid çadırının kurulması talimatı verdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!