Af Örgütü: Libyalı isyancılar da savaş suçu işledi

Güncelleme Tarihi:

Af Örgütü: Libyalı isyancılar da savaş suçu işledi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2011 09:25

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International Libya lideri Muammer Kaddafi'yi deviren güçlerin savaş suçu işlediğini belirtti ve Ulusal Geçiş Konseyi'ni misilleme saldırıları ve keyfi gözaltıları durdurmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Af Örgütü: Libyalı isyancılar da savaş suçu işledi

Örgütün raporunda Libya'da son dönemdeki insan hakları ihlallerin büyük bölümünden Kaddafi'ye bağlı güçlerin sorumlu olmasına rağmen isyancıların da öldürme ve işkence olaylarına karıştığı kaydedildi.

Rapora göre bunlar sivillerin kasten hedef alındığı saldırılar, gözaltında kayıplar (cebri kayıp), keyfi gözaltılar ve işkence gibi savaş suçu kapsamına giren ihlalleri içeriyor.

Örgütün raporunda, Kaddafi'nin tuttuğu siyah Afrikalı paralı askerlerin linç edilmesi, intikam saldırıları ve tutsak alınan askerlere işkenceden söz ediliyor.

Yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla mücadele

Af Örgütü, ülkedeki tablo henüz netleşmemekle birlikte, Libya'daki yeni yönetime destekçilerine hakim olma, istismarları araştırma ve yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla mücadele etme çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Ulusal Geçiş Konseyi'nin adalet bakanı olarak atadığı Muhammed el Alagi, isyancıları savaş suçları işlemekle itham etmenin doğru olmadığını savunarak "Onlar asker değil, sıradan insanlar. Bazı hatalar yapıldı ama bunlara savaş suçu denemez" dedi.

Kaddafi: Zafere kadar mücadele

Bu arada devrik lider Albay Muammer Kaddafi, taraftarlarına ulaştırdığı yeni mesajında "ülkeyi ele geçiren güçlere karşı savaşmaya devam edeceğini" bildirdi.

Merkezi Suriye'de bulunan Arrai televizyonda yayınlanan yazılı mesajında, Albay Kaddafi, ülkesindeki muhalefet güçlerini "vatan hainleri" olarak tanımladı ve "darbe"ye karşı savaşacağını söyledi.

Devrik lider "taraftarlarının çarpışmaya devam etmesini ve kontrolleri altında bulunan dört kenti teslim etmemelerini" istedi.

Yayında Kaddafi'nin mesajını okuyan televizyonun sahibi Mişan Ceburi, "Liderin, Venezuela ya da Nijer'de değil, Libya topraklarında kendi savaşçıları ve halkı arasında bu mücadeleyi yürüttüğünü gösterecektik ama güvenlik nedeniyle bunu yapamıyoruz" dedi.

Trablus'taki BBC muhabiri Peter Biles, Kaddafi'nin nerede olduğunun bilinmediğine, ama hala dış dünyayla iletişimini sürdürebildiğine işaret ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!