Adapazarı: Adapazarlı Sirmen’e oy veriyor

Güncelleme Tarihi:

Adapazarı: Adapazarlı Sirmen’e oy veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2004 02:01

Sefa Sirmen, Büyükşehir Başkanlığı'na İstanbul'dan değil de Adapazarı'ndan aday olsaydı seçilmesi garantiydi. Konuştuğum Adapazarlıların büyük bir çoğunluğu 1999 deprem felaketinden sonra Kocaeli'nin gösterdiği gelişmeye gıptayla bakıyor ve bu başarının mimarı olarak Sefa Sirmen'i görüyorlar.

Adapazarı, 1999'daki deprem felaketinin ardından, 200 yılında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile büyükşehir olmuş. Adapazarlılar Mart 2004 seçimlerinde büyükşehir belediye başkanı seçmek için ilk kez sandık başına gidecekler. Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı koltuğunun şu andaki sahibi Aziz Duran, aslında Adapazarı merkez ilçe belediye başkanı olarak seçilmiş, ancak Adapazarı'nın büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte o da otomatik olarak büyükşehir başkanı olmuş. Aziz Duran, Mart 2004 seçimlerine de AKP adayı olarak katılıyor. Duran, ‘‘Altyapı tamam, sıra kalkınmada’’ diye özetliyor seçim vaadini. Büyük kültür merkezleri kuracaklarını, 189 dönümlük alana park yapacaklarını, Poyrazlar Gölü'nde sportif ve kongre amaçlı turizm merkezi inşa edeceklerini söylüyor. Başkanlığı döneminde kentin yüzde 30'una ulaştırdığı doğalgazı, yeniden seçildiği takdirde tüm hemşerilerine götüreceğini vaat ediyor.

DEPREM SORUNU

Adapazarı'nın en büyük sorunu hálá deprem. 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan deprem, Adapazarı'nın gördüğü ne ilk deprem ne de sonuncusu. Son depremin ardından Adapazarı'nda iki katın üzerinde imar izni verilmemeye başlanmış. Depremde hasar görmelerine rağmen yıkılmayan yüksek binalar, yeni inşa edilmiş iki katlı evlerin tepesinde Azrail gibi dikili duruyorlar. Bu binalardan kat alımı, yani üst katların yıkımı kentin en önemli sorunlarından biri. AKP'li Duran, imar iznini 5 kattan 2'ye indirdikleri gibi, kat alımı sorununu da adil bir şekilde çözeceklerini söylüyor.

ÖNCELİK SANAYİ YATIRIMI

CHP adayı Engin Özkoç da önceliğinin sanayi yatırımlarını teşvik etmek olacağını söylüyor. Belediye bütçesinin kullanılabilir ölçüdeki neredeyse tamamını bu işe ayıracak. Bölgeye yatırım yapmaya niyetli yatırımcılara her türlü kolaylığı ve teşviki sağlayacak. Tek şartı var; açılacak fabrikalarda, işyerlerinde Sakaryalılara iş verilmesi. Özkoç deprem konusunda Aziz Duran'ı eleştiriyor. Depremden sonra afet bölgelerine çoğu hibe iç ve dış kredi muslukları açılmış. Tek koşul, projelerin hazır olmasıymış. Özkoç'a göre İzmit ve Gölcük bu kredilerden yararlanmasını bilirken, Adapazarı hazırlıklı olmadığı için yararlanamamış.

İŞSİZ KAYNIYOR

Bölgenin bir başka çok büyük sorunu ise işsizlik. CHP'li Özkoç, Sakarya'da kasıtlı bir yoksullaştırma ve yalnızlaştırma politikası sürdürüldüğünü iddia ediyor. Özkoç seçim sloganını ‘Önce iş’ olarak belirlemiş. AKP'li Duran ise işsizliği organize sanayi bölgelerini teşvik kapsamına aldırmaya çalışarak çözmeyi planlıyor.

Plansız yapılara geçit yok

SİYASETE bu seçimle atılan MHP adayı Mehmet Göktürk, herkesin depremi unutmuş olmasından yakınıyor. Bugüne kadar yapılan yatırımların plansız olduğunu, ancak bundan böyle mutlaka planlı yatırım yapılması gerektiğini söylüyor. Göktürk, büyük risk yaratan kat alımı sorununu kat malikleriyle anlaşarak, hiç kimseyi mağdur etmeden çözecekleri vaadini veriyor.

Göktürk'e göre bu seçim Adapazarlılar için son şans. Eğer bölgedeki işsizlik sorunu kısa vadede çözülmezse, Adapazarı'nın bir daha iflah olması mümkün değil. Göktürk, belediye, üniversite ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği ile Adapazarı'nın ortak aklını ortaya koyacağını söylüyor. Planlı bir kalkınma hamlesi başlatmayı vaat ediyor. Göktürk'ün ‘Sermaye avcılığı’ ismini taktığı bir projesi de var. Adapazarı bünyesinde oluşturacağı bir birimle bölgeye yatırım yapacaklara her türlü kolaylığı sağlamayı amaçlıyor. Bu birim sermaye çekmekle yetinmeyecek, kalifiye eleman da yetiştirecek.

BENCE

SEÇİM AKP ve MHP adayları arasında geçecek gibi gözüküyor. Ancak ‘Önce insan’ başlıklı profesyonelce hazırlanmış kalkınma programı sayesinde CHP'nin de şansı büyük. Aziz Duran'ın üç dönem belediye başkanlığı yapmış olması, üstelik son dönemin deprem sonrasının zorlu günlerine denk gelmesi, AKP için bir handikap. Muhalefet bu handikapı iyi kullanıyor. Halk, Aziz Duran'ın hizmetlerini takdir ediyor olmasına rağmen, aynı felaketi yaşayan Kocaeli'nin çok daha hızlı bir şekilde kalkındığını ve depremin yaralarını daha iyi sardığını düşünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!