Adana'da Yılmaz'a çevreci protestosu

Güncelleme Tarihi:

Adanada Yılmaza çevreci protestosu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2000 00:00

Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Sugözü köyü sahilinde özel sektör tarafından kurulması planlanan ithal kömüre dayalı İsken Termik Santrali'nin temel atma törenine katılan Başbakan Yardımcısı ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, çevreciler tarafından protesto edildi.

Şekerli düdüklerle Yılmaz'ı protesto eden, aralarında CHP Erzin İlçe Başkanı Mahmut Elmasoğlu'nun da bulunduğu 10 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, açılışına katıldığı Başer Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Yumurtalık'taki tesislerinde de "tehlikeli ve yasak" olmasına karşın, yasağı deldi ve sigara içti. Görevliler, Başbakan Yardımcısı tesislere gelmeden önce sigara içilmemesi ve cep telefonlarının kapalı tutulması konusunda hopörlerle anons ettikleri halde, Yılmaz sigara içerken uyarıda bulunulmadı.

Beraberindeki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile ANAP Adana Milletvekilleri Mehmet Ali Bilici, Musa Öztürk ve DSP'li Ali Tekin'le tesisleri gezen Başbakan Yardımcısı Yılmaz'a kardeşi Turgut Yılmaz da eşlik etti.

200 kişinin katıldığı açılış töreninde konuşan Mesut Yılmaz Başer Kimya'nın Yumurtalık'ta çok önemli bir yatırım yaptığını ve sanayiye dev bir tesis kazandırdığını söyledi.

Mesut Yılmaz, petrokimya tesislerindeki törenden sonra termik santralin temel atma törenine katıldı. Yumurtalık'a bağlı Sugözü köyünde bulunan santralin temel atma töreninde Yılmaz, çevreciler tarafından düdüklerle protesto edildi.

Hatay'ın Erzin ilçesinden gelen ve yüzlerinde maske bulunan yaklaşık 10 kişilik grup, ``Yaşamak istiyoruz'', ``Bu ülkeyi karşılıksız sevdik'' pankartları taşıyıp, ``Doğaya sahip çıkın'' ve ``Sugözü Yatağan olmasın'' diye slogan attı. Maskelerini çıkardıktan sonra şekerden düdükleri öttürmeye başlayan protestocular, jandarma robokoplar tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldı. Ancak direniş göstermeleri üzerine aralarında CHP Erzin İlçe Başkanı Mahmut Elmasoğlu'nun da bulunduğu 10 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.

Protesto nedeniyle temel atma törenine 10 dakika kadar ara verildikten sonra yeniden devam edildi.

1.5 milyar dolarlık yabancı sermaye ile yapılacak olan santralde yılda 9 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğini söyleyen Yılmaz, bu rakamın Atatürk Barajı'nda üretilen elektriğe eşdeğer olduğuna dikkat çekti.

İthal kömüre dayalı Türkiyie'nin ilk termik santrali olacak tesis, GAMA A.Ş. ve Alman şirketi Steak Aktiengesellschafn ortaklığı ile kurulan İSKEN konsorsiyumu tarafından yaptırılıyor. 2003 yılının 2. yarısında üretime başlayacak olan Yumurtalık İthal Kömür Santrali yılda 3 milyon ton yüksek kalorili kömür kullanacak. GAMA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçel ve Alman firma yetkilisi Jachen Melchıor, kullanılan kömürün yüzde 20'sinin kül ve cüruf olarak kalacağını, bunun da çimento sanayisinde kullanılacağını, en son teknoloji kullanıldığı için çevreye zarar vermeyeceğini söyledi.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!