Adana geçmişine özlem duyuyor

Güncelleme Tarihi:

Adana geçmişine özlem duyuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2001 00:00


Türkiye'nin ilk sanayileşen ve sanayileşmeye öncülük eden kenti olan, ancak 1980 sonrası duraklama devresine giren, ekonomik ve sosyal yönden geri kalan Adana'nın yeniden dirilişini hedefleyen Adana Toplumsal Atılım ve Kazanım Projesi (ATAKAP) hazırlıklarını tamamladı.

Adana Güç Birliği Vakfı Başkanı Şekip Karakaya, Adana'nın, 1960-1970'li yıllardaki zenginliği ile Türk filmlerine dahi konu olduğunu hatırlatarak, ''Şimdi geçmişin özlemini duyarak yaşamak yerine, bir çıkış yolu bulma uğraşı içindeyiz'' dedi.

Türkiye'nin ilk sanayileşen ve sanayileşmeye öncülük eden kenti olan Adana'nın bugün hakettiği konumda bulunmadığını belirten Başkan Karakaya, Vakıf olarak Valilik ile işbirliği yaparak hazırladıkları, Adana Toplumsal Atılım ve kazanım Projesi (ATAKAP) ile sorunlara ortak toplumsal çözümün aranacağını ve bununla ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Karakaya, 1997 yılında kurulan vakfın bugüne kadar önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek, ''Taş yerinden oynadı. Geride kalmanın kader olduğuna inanmayanlar, yükü birlikte kaldırmaya karar verdiler'' şeklinde konuştu.

"NEREDE O ESKİ GÜNLER?"

Karakaya, Adana'nın nereden nereye geldiği düşünüldüğünde, herkesin içinin burkulacağına inandığını belirterek, şunları söyledi:

''Adana'da 1960-1970'li yıllarda tarıma dayalı sanayileşme hızlı bir gelişme göstermiş, bu arada köyden şehre yoğun bir göç yaşanmaya başlamış ve giderek sanayide çalışan nüfus artmıştır.

Köydeki insanların şehre taşınması ile tarım sektöründe doğan işgücü açığı Güneydoğu Anadolu illerinden getirilen tarım işçileri ile giderilmeye çalışılmıştır. Ancak, bu insanların bir kısmı geri dönmemiş, bu bölgeye yerleşmiş ve daha sonra yakınlarını da buraya getirmiştir. Sonuçta, Türkiye'nin tüm büyük illerinde olduğu gibi nüfus yapısı büyük ölçüde değişmiştir.

1980'li yıllara kadar süren bu gelişme Adana'da tarım dışı mesleklerde de önemli artışlara neden olmuştur. Daha sonraki yıllarda da hükümetin 'Adana nasıl olsa zengin kent' gibi yaklaşımlarıyla tarım sektörü ekonomideki belirleyici yönünü kaybetmiştir.

Aynı dönemde Adana dışına büyük sermaye göçü yaşanmış ve dolayısıyla daha güçsüz bir ekonomik tablo ortaya çıkmıştır. 1990'lı yıllarda da bu tabloda olumlu bir gelişme yaşanmamıştır.''

ATAKAP NELER GETİRECEK?

Valilik ve Güç Birliği Vakfı'nca hazırlanan ATAKAP'ta 4 ayrı alt proje yer alıyor. Bunlardan ilki olan ''Eğitim düzeyinin yükseltilmesi'' projesinde, okuma-yazma kursları, yaygın eğitim kursları, okul öncesi eğitim, anne-çocuk eğitimi programı ve zihinsel engellilerin eğitimi gibi birçok program yer alıyor.

''Meslek ve beceri edindirme'' adı altındaki ikinci proje ise kuaförlükten, bahçıvanlığa, çocuk, yaşlı ve özürlü bakımına kadar çeşitli kursları içeriyor. Dokuma, nakış ve konfeksiyon, yapı işleri, motor tamir ve oto onarım, mutfak becerileri ve tarımsal faaliyet gibi kursları da kapsayan bu projede de meslek sahibi olmayan bir tek kişinin dahi kalmaması hedefleniyor.

ATAKAP'ın üçüncü alt projesi olan ''Sağlıklı yaşam düzeyinin yükseltilmesi Projesi'' ise koruyucu sağlık hizmetleri, konut ve çevre sağlığı, aile planlaması, sigara, alkol ve madde bağımlılığı, kazalardan korunma, yanlış sağlık uygulamaları, tanı ve tedaviye yönelik sağlık hizmetlerini içeriyor.

Dördüncü ve son alt proje ise ''Sosyal ve kültürel yaşam düzeyini yükseltme'' olarak adlandırıldı. Bu Proje de spor etkinlikleri, ağaçlandırma ve çevre bilincini geliştirme, toplu nikahlar, bağlama, folklor, el sanatları kursları, yüzme ve tenis okullarını kapsıyor.

''ATAKAP, sanayiden, eğitime, sağlığa kadar bir çok sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır'' diyen Güç Birliği Vakfı Başkanı Şekip Karakaya, bunun bir diriliş projesi olduğunu kaydetti. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!