Adalet Bakanı'ndan cezaevi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Adalet Bakanından cezaevi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 10:58

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 13 tutuklu veya hükümlünün yanarak öldüğü Şanlıurfa Cezaevi’ne adli ve idari soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Ergin, soruşturma kapsamında elde edilecek sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını söylerken, ihmal veya kusuru olanlar hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağını, üzerinin örtülmesinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, sabah saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Şanlıurfa’ya geldi. Havaalanına indikten sonra Eyyübiye semtindeki Şanlıurfa E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’na gelen Bakan Çelik ve Ergin, yaklaşık 1.5 saat içeride kaldı. Yetkililerden bilgi alan ve olayın meydana geldiği koğuşta inceleme yapan Bakan Ergin ve Çelik, izlenimlerini tamamladıktan sonra cezaevinden çıkarak Polisevi’ne gitti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ekyürek ile birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, olayın öncesinde herhangi bir isyan veya gürültü meydana gelmediğini, nöbetçi infaz koruma memurunun duman kokusu duymasıyla koğuşa yöneldiğini söyledi. Bakan Ergin, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Nöbetçi gardiyan duman kokusu almak suretiyle olayın varkına varılıyor ve duman gelen yere gidiliyor. Yapılan incelemede C-15 koğuşundan duman sızdığı tespit ediliyor. Hemen koğuş anahtarı alınarak, koğuş kapısı açılıyor. Ancak kapı açıldığında, kapının önüne yatak süngerlerinden barikat oluşturularak ateşe verildiği tespit ediliyor. Yangın tüpü ve hortumlarla yangına müdahale edilmiş ve ilk etapta alev kontrol edildikten sonra tuvalet ve banyonun yer aldığı alt katta bulunan 5 hükümlü kurtarılmıştır. Üst katta bulunan tutuklu ve hükümlüler ise ranzalardan oluşturulan barikat ile çıkıyş engellendiği için üst kattaki 13 kişiye olay anında ulaşılamamıştır. Kurtarma çalışmaları esnasında aralarında Cezaevi Müdürü’nün de bulunduğu 9 personelimiz yaralanmıştır. Halen 1 persoınelimiz de hastanede yatarak tedavi görüyor."

Olayın adli tutuklu ve hükümlülerin bulunduğu koğuşta meydana geldiğini vurgulayan Bakan Ergin, Gaziantep Adli Tıp Kurumu’ndaki cesetlerin otopsi ve kimlik tespitleri ardından ailelerine teslim edileceğini kaydetti. Yaralı tutuklu ve hükümlülerden 4’ünün taburcu edildiğini 1’nin tedavisinin sürdüğünü ifade eden Bakan Ergin, C-15 dışındaki koğuşlarda kalan tutuklu ve hükümlülerin herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını söyledi. Bakan Ergin, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere aileleri ile açık görüş yaptırılacağını da vurguladı.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin adli, Bakanlık olarak kendilerinin de idari soruşturma başlattıklarını dile getiren Ergin, şöyle konuştu:

"Soruşturmalar devam ediyor. Elde edilecek yeni bilgi ve detay hususlar ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşılacaktır. Hiçbir husus gözardı edilmeden sonuçlandırılacak ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Detaylı inceleme sonrası herşey ortaya çıkacaktır. Yangın öncesinde koğuşlardan herhangi bir eylem, gürültü, şikayet ve talep geldiği yönünde bir bilgi yok. Koku takip edilerek ilgili koğuşa ulaşılıyor. Olay yerinde incelemelerde bulunduk, yangının yaşandığı koğuşu gezdik alt ve üst katı inceledik. Cezaevinin değişik ünitelerinde tespitlerde bulunduk, daha farklı bişey söylemek istemiyorum. Bu süreçte herhangi bir ihmal, görevi kötüye kullanma, savsaklama varsa üzerine ciddiyetle gidilir ve varsa ihmal üzerinin örtülmesi mümkün değildir."

Haberin Devamı

Bakan Ergin, olayın içinde olan bir tutuklu ile görüşüldüğünü ve görüşmelerin tahkikat içerisinde değerlendirileceğini kaydetti.

Bakan Ergin, cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin, şikayet ettiği fazla kapasite ve iklim sıcaklıklarına yönelik idari önlemler alınacağını söyledi. Ergin, Türkiye’de cezaevi kapasitesi konusunda problem yaşandığını, alınan çeşitli tedbirler ile sorunun makul düzeye geldiğini ancak Doğu ve Güneydoğu’da batıya oranla doluluk oranının daha fazla olduğunu belirterek, "Bu problemi aşmak üzere daha önce de kamuoyuyla paylaştığımız eylem planımız var. Bu plan kapsamında 196 yeni cezaevi yapımı planlandı, inşaatına başlanılan, ihaleleri yapılanlar ve proje aşamasında olanlar var. Bu yıl 22, gelecek yıl 34 ve takip eden yıllarda yeni cezaevleri yapımı ile bu sorunu asgari düzeye indireceğiz" dedi. Bakan Ergin, Şanlıurfa Cezaevi’nde kalan, aralarında BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın da bulunduğu bazı tutuklu ve hükümlülerin farklı illere nakledilmesi konusunda da çalışılacağını, öncelikli olarak gönüllü kişilerin başvurusunun isteneceğini, kapasitenin üst seviyede olması durumunda ise zaruri nakillerin yapılmasının gündeme geleceğini ekledi.

Haberin Devamı

AÇIK GÖRÜŞ BAŞLADI

Bakan Çelik’in bu açıklaması ardından Şanlıurfa Cezaevi önüne gelen Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, burada bekleyen tutuklu ve hükümlü yakınlarına hitap etti. Başsavcı Yalçın, Bakan Çelik ile yapılan görüşmelerin ardından bugünden itibaren açık görüş uygulamasının başlayacağını söyledi. Başsavcı Yalçın, öncelikli olarak Şanlıurfa dışından gelenlerin cezaevindeki tutuklu ve hükümlü yakınları ile görüştüreleceğini duyurdu. Bu açıklama sonrası kalabalık, cezaevi giriş kapısı önünde toplandı ve saat 11.30 sıralarında gruplar halinde içeriye alınarak, buradaki yakınları ile görüşmeler yaptı. Açık görüş uygulamasının 15 gün daha süreceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!