Acil yardım bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Acil yardım bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 00:00

Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha büyük hasar meydana getirdi.

9 Kasım’da her şeyi sıfırladık. Van’da iki kamu binasının haricinde hiçbir kamu binası kullanılamıyor. Şehir adeta hayalet bir kente dönüşmüş durumda. Kamuoyunda duyarlılık düştü. Gıda ve giyim takviyesine ihtiyacımız var. Kamuoyundan yardım bekliyoruz.

VAN Valisi Münir Karaloğlu, ilde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha yıkıcı olduğunu belirterek, kamuoyunun duyarlılığının devam etmesi gerektiğini söyledi, acil yardım çağrısında bulundu. Karaloğlu, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk’ü kabulünde şu açıklamaları yaptı:

FATİH ÇEKİRGE BÖYLE ÇAĞRI YAPMIŞTI / WEB TV

Burası hayalet kente dönüştü

- Van’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, 7.2 büyüklüğündeki birinci depremden daha büyük hasar meydana getirdi. Şehir adeta hayalet bir kente dönüşmüş durumda. Halen yardıma büyük ihtiyacımız var. Kamuoyunda duyarlılık düştü. İkinci Van depreminin yıkıcılığı tam anlaşılamadı. Van’da gıda ve giyim takviyesine de ihtiyacımız var. Kamuoyundan yardım bekliyoruz.

Haberin Devamı

DEPREMZEDELERE KORSAN BİLET DARBESİ 

VAN'DA GÖÇ KUYRUĞU / WEB TV

5 kat fazla bina yıkıldı

- Birinci depremde sorunlarımız Erciş merkezliydi. İkinci depremde Van merkezi çok perişan oldu. Dün bir mahallede, birinci depremin ardından ön hasar tespiti yaptırmış olduğumuz Cumhuriyet Mahallesi’nde sadece 21 binamız kullanılamaz haldeydi. Şimdi tekrar aynı mahalleye ön hasar tespiti yaptırdık. Bu 107’ye çıkmış. Bu depremde, 5 kat daha fazla yıkmış anlamına gelir. Biz bunu çok iyi anlatamadık. Kamuoyuna da çok fazla anlatamadık.

Sadece 2 kamu binamız ayakta

DEPREMZEDELER UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU

- Şu anda Van’da kamu kurumu olarak ayakta kalan 2 tane bina var. Valilik binamız var hasarlı kullanılabilir, bir de kriz merkezi bu binamız var, hasarsız kullanılabilir olan. Bütün kamu binaları şu anda kullanılamaz durumda. Bu kadar büyük, yıkıcı bir deprem oluştu. Bunu tabii kamuoyu ile doğru paylaşmamız lazım. Onun için kamuoyunun duyarlılığının devam etmesi lazım.

9 Kasım’da her şeyi sıfırladık

- Yani bizim sorunumuz, 23 Ekim’den sonra bir hafta 10 günde bitmedi. 9 Kasım’da her şeyi biz sıfırladık Van’da. Hem insanlarımız psikolojik olarak sıfırlandı, hem de şehirdeki yıkılan binalar açısından da çok ciddi... Şu anda şehre gece girseniz hayalet şehir, hiç kullanılan bina yok neredeyse. 500 bin nüfuslu bir şehir burası, küçük bir şehir değil Van, bir metropol.

Dağıtımı kolay gıdalar ihtiyaç

- Şehirde açık lokanta ve işyerleri neredeyse yok. Bazı fırınlar ve işyerleri yavaş yavaş açılmaya başlandı. Ama şu anda insanların cebinde parası olsa dahi gidip satın alabilecekleri yer bile yok. Onun için gıdaya da ihtiyacımız var. Özellikle paketlenmiş, dağıtımı kolay gıdalara ihtiyacımız var.

Göç kuyruğu
/images/100/0x0/55ea13fdf018fbb8f869f572


Van’da meydana gelen depremlerin ardından kentten kaçış sürüyor. Binlerce depremzede başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gitmek için başvurdu. Başvuru merkezinin önünde uzun kuyruklar oluşurken, başta Antalya ve Mersin olmak üzere yoğun talep nedeniyle bu illere kayıtlar alınmadı. İzdiham ve yoğunluk nedeniyle yer yer gerginlikler yaşandı. Polis ise çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Van’ın en işlek yerlerinden 2 Nisan Caddesi’nde geçen birkaç taşıttan başka bir şey görülmüyor. İş merkezlerinin ve dükkanların yoğun olduğu caddelerden biri olan Zübeyde Hanım ve Maraş caddelerinde işyerlerinin neredeyse tamamı kapalı. Bu caddelerde yer alan market ve lokantaların çoğu kapalı olduğu için vatandaşlar yiyecek ve ihtiyaç maddesi bulmakta zorlanıyor.

500 aile Siirt’te

Deprem nedeniyle Van’dan 500 ailenin Siirt’e geldiği bildirildi. Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, yaptığı yazılı açıklamada, belediye olarak Van ve Erciş’teki vatandaşlara destek olmak amacıyla “depremzedeleri barındırma ve yardım” kampanyası başlatıldığı belirtti.
Esnaf Yaşar Erik, depremin ardından ailesiyle birlikte Hakkâri’ye bir akrabalarının yanına taşındıklarını söylüyor. Depremde 2 işyeri ve 2 evi büyük hasar görmüş: “Şu an Hakkâri’de Van’dan giden 400 aile bulunuyor. İşlerimizi takip etmek için sabah Hakkâri’den kalkıp Van’a geliyoruz. Hakkâri’de de kömür sıkıntısı yaşıyoruz. Van’dan oraya kömür götürüyordu esnaf genellikle artık kamyon da yok ki Van’dan çevre illere nakliyecilik yapsın. Herkes kendi başının telaşına düşmüş. Van’da bir kahvaltı yapacak yer yok, esnaf açmıyor artçılar olur da altında kalırız diye.” Fevzi KIZILKOYUN Gülay ÖZEK / DHA

Tüm rezervasyonlarımız dolu

BİR otobüs firmasının yetkilisi Musa Özaydın, ikinci depremden bugüne kadar Van’dan diğer illere gönderdikleri yolcu sayısının 25-30 bini aştığını söylüyor. Özaydın, şunları anlatıyor: “Önümüzdeki 1 hafta için tüm rezervasyonlarımız dolu. Hiç boş yerimiz yok. Bilet talepleri halen çok yoğun. Günde yaklaşık 35 sefer yapıyoruz yine de yer bulunmuyor. Diğer otobüs firmaları var, uçak var, yine de yetişemiyoruz yolcuları taşımaya. Van’da artık bitti hayat. Şehre gittiğinde kimseyi bulamıyorsun, bomboş bir şehir. İkinci depremden şu ana kadar tek bizim firmamızdan diğer illere 25-30 bin yolcu taşıdık. Ama Allah büyüktür inşallah yine döneriz Van’a.”

25 aile Adana Valiliği’ne sığındı

DEPREMDE evleri zarar gören, dondurucu soğukta çadırlarda barınamayan 25 aileden, çoğunluğu çocuk yaklaşık 150 depremzede, dün sabah Adana Valiliği’ne geldi. Minibüslerle valilik bahçesine giren depremzedeler, barınacak yer konusunda kendilerine yardımcı olunmasını istedi. Adana Valiliği, organizasyon için birkaç gün süre isteyince, depremzede aileler, geldikleri minibüslere binip, kentteki yakınlarına gitmek üzere dağıldı. Adana Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ, depremzedelerin Karataş ilçesindeki Adana Defterdarlığı’na ait 400 kişi kapasiteli eğitim ve dinlenme tesislerine yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığını söyledi.

53 depremzede süit odalarda

ALANYALI turizmci Seyit Ali Gür, otelini Van’daki depremzedelere açtı. Van ve Erciş’ten giden 53 depremzede, Okurcalar beldesindeki Club Park Conti Oteli’nin süit odalarına yerleştirildi. Otel Müdürü Reşat Solakoğlu, 10 ailenin, sezonun açılma tarihi olan nisan ayı başına kadar otelde konaklayacaklarını söyledi.

Evsiz kalan 22 kişilik Akyürek ailesi de İzmir’in Ödemiş İlçesinde yaşamaya başladı. Evleri yıkılan Mustafa Akyürek (51), ailesiyle Ödemiş’te bir otele yerleşti. 16’sı çocuk 22 kişilik aile ile belediyede görüşen Belediye Başkanı Bekir Keskin, aileye her türlü desteğin verileceğini söyledi. DHA

YIKILAN OTELLER İNCELENİYOR / WEB TV 

İŞTE BAYRAM OTEL'İN YIKILMA ANI / WEB TV 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!