Açıkhavada turistlere sema gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Açıkhavada turistlere sema gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sultanahmet'te iki genç semazen Arasta Çarşısı'ndaki Meşale Restoran'da hafta sonları turistler için sema gösterisi yapıyor.

Sultanahmet Arasta Çarşısı'nda 4 ay önce açılan Meşale Restoran ve Nargileevi, konuklarına ilginç bir gösteri sunuyor.

Sultanahmet Camii'nin hemen arkasında bulunan Arasta'da halıcılarn önündeki meydanda kurulu olan Meşale, haftanın her günü sunduğu canlı fasılın yanısıra, haftasonları iki genç semazenin gönüllü olarak yaptıkları sema gösterisiyle de izleyenleri kendisine çekiyor.

Halılarla kaplı açıkhava mekanı özellikle hafta sonları her dilden müşterilerle doluyor.

Turistlere kolaylık

Meşale'nin sahibi ve işletmecisi Nurullah Sönmez aslında halı ve kilim ticaretiyle uğraştığını ancak açtıkları bu mekanla yıllardır içinde bulundukları turizm sektöründe önem verdiği bir hayalini gerçekleştirdiğini söylüyor:

‘‘Bu fikir Eminönü eski Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya ile bir görüşmemizde ortaya çıktı. Turistler Türkiye'ye geliyor ama kültürümüzün bir zenginliği olan Mevlevi inanışını kısa süren tatillerinde tanımaları mümkün olmuyor. Bunun için ya haftanın belirli günlerinde bazı yerlerde yapılan gösterilere rastgelmeli ya da Konya'ya gitmeleri gerekiyor. Biz burada bu kültürün belki de ilk tanıtımını yapıyoruz. Amacımız kar değil.’’

Sema gösterisi üç gün

Nurullah Sönmez'in verdiği bilgiye göre, ne semazenler ne de onlara eşlik eden müzisyenler bu iş için para almıyor. Lokantada çay 400 bin, nargile 2 milyon.

Gösteriyi izleyen müşteriler de halinden memnun görünüyor. Ferah bir alana yayılmış masalarında kah çayını, kahvesini yudumluyor, kah nargilesinden bir nefes çekip, müziğin dinlendiriciliği eşliğinde gösterinin alçak sesle yorumunu yapıyor.

Sema gösterisi haftanın sadece üç günü sergileniyor: Cuma, cumartesi, pazar saat 19:30-21:30 arası. Grubun kendi ayinleri her ayın üçüncü pazar günü Galata Mevlevihanesi'nde.

Müzisyenler Ali Tüfekçi (ney) ve Osman Dursun (İsmail Türüt'ün kanuncusu) ise hergün 19:00-23:00 arası çalıyor. Mekan 24 saat açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!