'Açık açık' faaliyete geçti

Güncelleme Tarihi:

Açık açık faaliyete geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 22:26

Kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları arasında şeffaf bir ilişki inşa etmek amacıyla kurulan Açık Açık Derneği’nin amacı şu anda yüzde 12 olan yıllık bağış yapma oranını, 2024’e dek yüzde 30’a çıkarmak.

Haberin Devamı

BAĞIŞÇILARLA dernek ve vakıfları bir araya getirecek olan Açık Açık Derneği’nin lansman toplantısı dün yapıldı. Bünyesinde 33 sivil toplum kuruluşunu barındıran Açık Açık Derneği kurucularından Doç. Dr. Itır Erhart, sivil toplum kuruluşlarını (STK) özellikle bağış yönünde güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Bu dernek de şeffaflık ve hesap verilebilirliği ön plana çıkaran bir platform. STK’ların sosyal etkilerini de burada bulalım istedik. Çünkü sosyal etki Türkiye’de çok yeni bir alan, onun gelişmesi için de bir platform olsun. İnsanları düzenli olarak bireysel bağışa teşvik etsin. Şeffaf, güvenilir, canlı ve enerjik olsun. Gençlere de hitap etsin. Çünkü bağışçılık deyince 35-40 yaş üstünün ilgi alanına giriyor”.

‘KURUMLARA 17 LİRA, DİLENCİYE 53 LİRA’
Etkinlikte konuşan bir diğer isim, Açık Açık Derneği kurucularından Renay Onur da bunun bir web platformu olduğu için kullanıldıkça, çalıştıkça gelen geri bildirimlerle hep daha iyi bir hale getirmeye çalışacaklarını vurgulayarak çözmeye çalıştıkları sorunları şöyle özetledi: “Öncelikle hepimizin bildiği bir şeydir: ‘Türkler çok hayırseverdir’; kültürümüzde de bunu anlatan birçok deyim vardır. Maalesef rakamlara baktığımızda durum pek öyle değil. Dünya’da 140 ülkeye baktığımızda insanların ortalama yüzde 30’u geçtiğimiz bir ay içerisinde bir kuruma bağış yapmış. Türklerde ise bu oran yüzde 12. 140 ülke arasında sondan 17’nciyiz. Bu içler acısı bir durum esasında. TÜSEV’in (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı) yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre de bu rakam yüzde 10. Ortalama bir Amerikalı 1050 dolar bağış yaparken Türkiye’de bu rakam 17 lira. Kurumlara 17 lira veren Türkler dilenciye aynı sene içerisinde 53 lira vermiş. Bu da ortada farklı bir sorun olduğunu gösteriyor.”

KİMLER KURDU?
2006 yılında kurulan ve on yılda 30 STK'ya toplam 14.332.557 TL tutarında bağış sağlanmasına katkıda bulunan Adım Adım oluşumu kurucularından Itır Erhart ve Renay Onur'un da aralarında olduğu ekibin girişimi olarak Şubat 2016'da çalışmalarına başlayan Açık Açık Derneği bağışçıların desteklemek istedikleri, dernek ve vakıflarla ilgili ayrınrtılı bilgileri bulabildikleri bir platform.

BAKMADAN GEÇME!