AB'ye giden yol

Güncelleme Tarihi:

ABye giden yol
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Demokrasi, Türk'ün de Kürt'ün de hakkı

Hürriyet, Sünni'nin de Alevi'nin de hakkı

Zenginlik, Doğu'nun da Batı'nın da hakkı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, AB'ye giden yolun Diyarbakır'dan geçtiğini belirterek, ‘‘2000, Güneydoğu için yeni bir başlangıç olacak’’ dedi. Yılmaz, komplekse kapılmadan hak ve özgürlüklerin genişletilmesini istedi.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Diyarbakır'da, ‘‘Demokrasi Kürt'ün de, Türk'ün de hakkı’’ dedi ve AB'ye giden yolun Diyarbakır'dan geçtiğini söyledi. Partisinin bölge toplantısı nedeniyle Diyarbakır'a giden Yılmaz, ANAP'lı bakanlar, tüm genel başkan yardımcıları ve milletvekilleriyle çıkarma yaptı. Yılmaz'ı havaalanında partililerle birlikte bir grup HADEP'li de karşıladı. Yılmaz, partisinin bölge toplantısının yapıldığı Büyükşehir belediye salonuna geçti. Burada kendisini Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Gezer ve bazı HADEP'li belediye başkanları karşıladı. Yılmaz'a çiçek veren Gezer, ‘‘Hoşgeldiniz. Sizi misafir etmekten onur duyuyoruz’’ dedi. Gezer'in yanındakiler yine, ‘‘İdama hayır. Barış hemen şimdi’’ sloganını attılar.

DEVLET GERİDE

Yılmaz, Kürt realitesini ilk kez açık bir şekilde kabul ettiğinin işaretlerini verdiği konuşmasına, ‘‘2000 yılı Güneydoğu için yeni bir başlangıç olacaktır’’ diye başladı. Terör sorunu çözülmüş olarak 2000'e girildiğini kaydeden Yılmaz, bu barış ortamının Güneydoğu'nun pek çok sorununun serinkanlı çözümünü sağlayacağını vurguladı. AB adaylığının, sorunların çözümünün daha çağdaş bir yolda çözümünü sağlayacağının altını da çizen Yılmaz, bunun altın bir fırsat olduğunu kaydetti. Bu dönemde herkesi sorumlu davranmaya davet eden Yılmaz, ülkesini seven herkesin barışın devamı konusunda üstüne düşeni yapması, önerilerini açıklaması, bunların da serbestçe tartışılması için dikkatli olunması uyarısını yaptı.

‘‘İnsanımızı bekleme yorgunu yapmayalım’’ diyen Yılmaz, düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını isteyerek, şöyle konuştu:

‘‘Bu adım AB için de ilk ve en önemli adım olacaktır. Biz AB'ye giden yolun Diyarbakır'dan geçtiğine inandığımız için buradayız. Zaman gelip çattı. Bu devlet yapısıyla artık gitmez. Devlet çağın gerisinde kaldı. Devleti kırgın gören millet, milletine güvenmeyen devlet, insanını dışlayan cumhuriyet, acze düşmüş siyaset ile Türkiye'yi çağa taşıyamayız. Bu sökük artık dikiş tutmaz. Sistemi toplumun beklentisi doğrultusunda değiştirmeli, demokrasiyi güçlendirmeliyiz. Hak ve özgürlükleri genişletmek devleti tehlikeye sokmaz, güçlendirir. Onun için mümkün olduğunca genişletilmeli. Merkeziyetçi yapı yok edilmeli, devlet ekonomiden süratle çıkmalı, her kişi ve kurumun zihniyeti değişmeli.’’

OHAL KALKSIN Demokratikleşmenin en acil sorun olduğunu da kaydeden Yılmaz, 76 yıldır cumhuriyetin olduğunu, cumhurun olmadığını söyledi. Bunun değişmesini isteyen Yılmaz, şöyle konuştu:

‘‘Burada yaşanan sıkıntı bütün insanımıza zarar verdi. Huzur herkese rahat verecektir. Bunun için de sorunun ekonomik ve kültürel yönlerinin tespiti ve bunlara çözüm üretilmesi gerekli. Olağanüstü Hal olağan hale geldi. Bu artık kaldırılmalı. İnsan hak ve özgürlüklerini kısıtlama zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Demokrasi Türk'ün de, Kürt'ün de hakkıdır. Hak ve hürriyetler Sünni'nin de, Alevi'nin de hakkıdır. Zenginlik Batı'dakinin de, Doğu'dakinin de hakkıdır. Temel hak ve hürriyetler eksiksiz burada da işletilmelidir. Terörden zarar görenlere ve köyüne dönenlere devlet destek vermeli. Artık gündem acı ve gözyaşı değil, hizmet ve yatırım olacak. Bu çark Güneydoğu'da da dönecek. Güneydoğu kalkınmadan Türkiye kalkınamaz. Bunları yapmak için de kararlıyız.’’

Yılmaz, ‘‘Hiçbir kompleks ve yersiz endişeye kapılmadan bu önerileri süratle gerçekleştirmeliyiz’’ diye sözlerini tamamladı.

16 yıldır aynı şeyi dinleyip uyuyorum

ANAP'ın son Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında horlayınca, Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın ‘‘Buraya horla herkes duysun’’ diyerek önüne mikrofon uzattığı Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, ‘‘Ben yeni uyumuyorum, 16 yıldır uyuyorum. Siz yeni yazdınız’’ dedi.

Taşar, ANAP Bölge Toplantısı için gittiği Diyarbakır Havaalanı'nda Mesut Yılmaz'ı beklerken, bakan ve parti yönetici arkadaşlarıyla şakalaştı. Konu, kendisinin MKYK'da uyumasına geldiğinde Taşar, şu itirafta bulundu:

‘‘Yav ben yeni uyumuyorum ki, 16 yıl uyuyorum. Ama arkadaşlar yeni yazdı, onun için yeni gibi oldu.’’

‘‘Yani 16 yıldır genel başkanlar konuşurken siz hep uyudunuz mu?’’ sorumuza, ‘‘Evet’’ yanıtını veren Taşar, ‘‘Hep aynı konuşmayı dinleyip duruyoruz, başka çaresi mi var’’ diyerek güldü.

Dedeye çözüm sözü

ANAP Lideri Mesut Yılmaz ve beraberindeki tüm ANAP'lı bakanları ve yöre milletvekilleri Diyarbakır'da büyük ilgiyle karşılandı. Vatandaşlar, Mesut Yılmaz'la kucaklaşmak için yoğun çaba harcadı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda da yaşlı bir dede, Yılmaz'ın boynuna sarılıp uzun süre bırakmadı. ‘‘Bölgedeki problemlerimizi çözün, bize yardımcı olun’’ diyen yaşlı vatandaşa Yılmaz, ‘‘Bunun için burdayız, bunun için çaba sarfediyoruz, merak etmeyin’’ yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!