ABD'li uzman, bölgedeki çalışmasını tamamladı

Güncelleme Tarihi:

ABDli uzman, bölgedeki çalışmasını tamamladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fay hattınız tuhaf

Türkiye'deki depremin coğrafi etkileri konusunda felaket bölgesinde 'saha çalışmalarını' tamamlayan Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Prof. Heidi Stenner, fay hattındaki kopma ve kırılmaların şaşırtıcı olduğunu söyledi.

ABD'deki Türk bilim adamı Prof. Mehmet Çelebi'nin yanı sıra Prof. Tom Holzer ve Prof. Heidi Stenner de aralarında bulunduğu uzman ekip, çalışmalarını tamamladıktan sonra rapor hazırlamaya başladı.

Ekipte fay kırıklarıyla ilgili ölçümler yapan Prof. Heidi Stenner, Amerika'nın Sesi Radyosu'nda Marmara Bölgesi'nde yaptıkları incelemelerle ilgili şunları söyledi:

‘‘Coğrafi açıdan baktığımızda en ilginç unsur fay hattındaki kırılmaların gösterdiği özelliklerdi. Kırılmalar fay hattı boyunca tahmin ettiğimiz gibi ilerlemiyor. Kırılma olmasını beklemediğimiz yerlerde kırılmalar görülüyor. Kırılma beklediğimiz yerlerde ise atlamalar tespit ediyordu. Bu durum gelecekteki kırılmalar üzerinde etkili olacak. Belki de bu nedenle kırılmaların nerede başlayıp, nerede biteceği konusundaki bilgilerimizi gözden geçirmemiz gerekecek.’’

YÜKSEK ARTÇI ŞOK OLASILIĞI

Bilim adamları, California'daki ile Türkiye'deki fay hattı arasında benzerlikler kurarak tahmin çizelgesi hazırlarken, şubat ayı sonuna kadar Türkiye'de 6 veya daha yüksek şiddette artçı şok olma olasılığını yüzde 50 olarak gösterdi. Türkiye'deki çalışmalara katılan Prof. Tom Holzer, bu rakamların istatistiki tahmin olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

‘‘Çizelgeyi, Türkiye'deki artçı şokların California'daki deprem sonrası sarsıntılarla benzerlik gösterebileceği tahmininden yola çıkıp hazırladık. California'da çok sayıda büyük ölçekli deprem olduğundan artçı şokların ne kadar sıklık ve hangi büyüklükte olabileceğine dair belirli fikrimiz var. Türkiye'deki depremlerle ilgili bilgimiz ise kısıtlı. Bazı çevrelerde Türkiye'deki sarsıntıların ABD'deki kadar çok artı şok yaratmadığı görüşü hakim. Tahminlerimiz biraz yüksek olabilir.’’

Diğer uzman Prof. Tom Holzer, Marmara depreminin bundan sonra olabilecek büyük ölçekli depremlere karşı tüm dünya için bir uyarı niteliği taşımasını dilerken, Mehmet Çelebi de Türk yetkililerin en azından bundan sonraki imar planlarında bu depremden sonra toplanan bilimsel veriler ışığında hareket etmesini umduğunu ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!