Sedye ile adım adım taşındı! ABD’li bilim insanı Mark Dickey 11 gün sonra mağaradan çıkartıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2023 01:06

Mersin’deki Morca Mağarası’nda araştırma yaparken 1200 metre derinlikte rahatsızlanıp, getirildiği 1040 metrede doktorların tedavi ettiği ABD’li Mark Dickey’i (40) kurtarma çalışmasında mutlu sona ulaşıldı. Dickey, 11 gün sonra mağaradan çıkarılarak Mersin Şehir Hastanesine götürüldü.

Haberin Devamı

Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonunda Anamur ilçesi Sugözü Mahallesi’ndeki Morca Mağarası’nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord’un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD’li Mark Dickey, 2 Eylül’de 1200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdi. Dickey’in ekip arkadaşlarından biri, yetkililerden yardım istemek için mağaranın içerisinde, hastalandığı yerin 500 metre ilerisindeki 7-10 saat arasındaki mesafedeki sabit telefon hattına ulaşmak için harekete geçti. Dickey’in nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisini iyi hissedebilmesi için müdahalelerde bulundu. 3 Eylül’de telefona ulaşan ekip arkadaşı, yetkililerden yardım talebinde bulundu. Yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

MAĞARADA MÜDAHALE

Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan da kurtarma ekipleri gönderildi. ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Dickey’e 4 Eylül’de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı. 1040 metre derinlikte tedavisine başlanan Dickey’e, 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı.

AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik profesyonel kurtarma ekipleri, Toros Dağı’nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişinde kamp kurdu. Dickey’in mağaradan çıkartılabilmesi için kurtarma hazırlıkları yapıldı. Girintili çıkıntılı ve yan yollarla ulaşılan mağaraya uzman ekipler, sağlam kayalara iplerle bağlantı noktaları döşedi.

ADIM ADIM ÇIKARTILDI

Hazırlıklarını tamamlayan kurtarma ekibinde yer alan Bulgar ekibi, Dickey ile ilk teması sağladı. Kan verilip serum bağlanan Dickey, doktorların da onayı ile 9 Eylül’de çıkışa geçti. 7 ayrı bölüme ayrılan mağarada sedye ile adım adım taşınan Dickey, bu gece yarısı mağaradan çıkarıldı. Bölgede bekleyen sağlık ekibi tarafından muayene edilen Dickey, helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi’ne götürüldü.

Haberin Devamı

Bilim insanını çıkarma çalışması 11. gününde tamamlandı. Mağaradan çıkartılan bilim insanı askeri helikopter ile Mersin Şehir Hastanesine götürüldü. Bilim insanı burada tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

AFAD BAŞKANI MEMİŞ'TEN AÇIKLAMA

Operasyona ilişkin açıklama yapan AFAD Başkanı Okay Memiş "Mersin'in Anamur ilçesinde, iniş yaptığı mağarada rahatsızlanan ve mahsur kalan ABD'li dağcı Mark Dickey, AFAD’ımızın çalışmaları neticesinde kurtarılarak hastaneye sevk edildi." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!