AB'den İngiltere'ye ihracat yasağı

Güncelleme Tarihi:

ABden  İngiltereye ihracat yasağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2007 15:06

AB Komisyonu, İngiltere’de bir çiftlikte geçen haftasonu şap hastalığı görülmesi üzerine, bu ülkeden büyük ve küçükbaş hayvanların ve bu hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinin alımını bugün resmen yasaklayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

İngiliz resmi makamlarının geçen cumartesi günü aldığı ihracat yasağı kararını izleyeceğini belirten Komisyon, yasaklamayı “yüksek riskli bölge’’ düzeyinde tutacağını bildirdi.
Komisyon, 27 AB üyesi ülkenin uzmanlarından oluşan veteriner heyetinin bu hafta durum değerlendirmesi yapacağını, yasaklama süre ve ölçülerinin ayrıntılı olarak belirleneceğini duyurdu.

Londra'nın 50 km güneyinde yer alan Wanborough kasabası yakınlarında bir çiftlikteki hayvanlarda şap hastalığı belirlenmesi üzerine İngiliz Çevre, Gıda ve Kırsal Sorunlar İdaresi Başkanlığı (DEFRA), İngiltere'nin inek, koyun ve domuz dahil bütün çift tırnaklı hayvanların ihracatını yasakladığını açıklamıştı. Yasak, canlı hayvanları, eti, sütü ve kesilmiş hayvanları içeriyor.
Kaç hayvanın hastalığa yakalandığını belirtmeyen DEFRA, çiftlikteki bütün hayvanların itlaf edileceğini bildirdi.
2001'deki şap salgınından bu yana İngiltere'de ilk kez bir şap vakası görüldüğü ifade ediliyor.
2001'de İngiltere'de ortaya çıkan şap salgını nedeniyle 7 milyon büyükbaş hayvan itlaf edilmiş ve kırsal turizm ağır zarar görmüş, salgın İngiltere ekonomisine 16 milyar dolar zarar vermişti.
Yaklaşık 1 yıl önce İngiltere'de şap hastalığının tamamen yok edildiği açıklanmış ve birkaç ay önce de İngiltere, et ihracatına tekrar başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!