ABD'den yanlı açıklama

Güncelleme Tarihi:

ABDden yanlı açıklama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ege'deki Yunan tacizini adeta onaylayan bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı James Foley, dün bir Yunan gazetecinin konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken şu ifadeleri kullandı:

‘‘Kuzey Ege ve Selanik yakınlarındaki Türk hava hareketlerini biliyoruz. Bu hareketler, NATO'nun radar verileri tarafından belirlenmiştir. Uluslararası hava sahası içinde kalmış olsa bile, Türk uçaklarının Kuzey Ege'deki uçuşları gereksiz ve kışkırtıcıydı. Bu tür askeri hareketler güveni baltalıyor ve iki NATO müttefikimiz arasında gereksiz yere gerilimi artırıyor. Bu tür eylemleri durdurması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz.’’

Foley, NATO'nun Ege'de yeni bir komuta yapısı altında faaliyet göstermesine ilişkin olarak görüşbirliğine varıldığını da hatırlattı, ancak uygulamaya henüz geçilmediği için yeni yapının son olayların önlenmesi için geçerli olmadığını kaydetti. James Foley, ‘‘Ancak bu kürsüden yaptığım açıklama son derece açıktır. Türk uçaklarının hareketini gerçek bir kışkırtma olarak görüyoruz’’ dedi.

Yunanistan, AB Zirvesi nedeniyle Türkiye hakkında olumsuz izlenim yaratmak için önceki gece yine Ege'de bunalım yaratmaya çalışmıştı. 10 Yunan savaş uçağı, eğitim uçuşu yapan Türk jetlerini taciz etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!