ABD'de 3,5 dakikada bir kadın sigaradan ölüyor

Güncelleme Tarihi:

ABDde 3,5 dakikada bir kadın sigaradan ölüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2001 00:00


ABD Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre sigara, son iki kuşak ABD kadınları arasında ölüme neden olan birinci etken. Amerikan Sağlık Bakanlığı üst düzey yetkilileri, ABD'de kadınlar arasında sigara tiryakiliğini önlemek için yeni kanunların çıkarılması gerektiğini ve bu yöndeki her tasarıyı onaylayacaklarını belirtti.

ABD'de her 3.5 dakikada 1 kadın sigaranın neden olduğu hastalıklardan ölüyor. Amerikalı sağlık yetkilileri, akciğer kanserinin kadınlar arasında yayıldığını birinci öldürücü kanser durumuna geçtiğini açıkladı.

Bu ülkede her 5 kadından 1'inin sigara kullandığı, genç kızlar arasında sigara kullanımının geçen 10 yıla göre yüzde 30 arttığı belirtildi. İstatistikçiler, ABD'de sigara pazarının 1999 yılında 8.2 milyar dolar arttığına işaret ederken, bu gidişle ABD'nin 2010 yılına kadar kadınlar arasındaki sigara tüketiminin yarı yarıya azaltılması hedefinin gerçekleştirilemeyeceği belirtiliyor.

ABD Sağlık Bakanı David Satcher, sigara firmalarının kadınlara yönelik yaptığı reklamların hedefini bulduğuna değinerek, firmaların kadınlara, sigara içerek seksi ve çekici olacakları mesajı ile ''yem attığını'' ifade etti.

Sigara firmalarının gençlere yönelik kampanyalarına karşı, ABD federal yönetiminin sokakta sigara içmeye yeni yaptırımlar getirecek kanun ile Federal Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) bu kampanyaları önlemeye yönelik kanunu tüm uğraşılara rağmen yüksek mahkemeden geçirilememişti.

Federal Gıda ve İlaç Dairesi'nin yeniden gündeme getirdiği kanunun ise şu anda askıda olduğu bildirildi. Dünyanın en büyük sigara firmalarından Philip Morris, bu çabalar üzerine, kadınların sigara tüketimini azaltmaya yönelik kampanyalar ve FDA'nın çıkartmaya çalıştığı kanuna destek vermeyi kabul etti.

ABD federal hükümetinin çıkarmaya çalıştığı yeni kanun ile sigarayı bırakmak isteyen kadınların kullanacağı ilaçlar ve terapi ücretleri devletçe karşılanabilecek. Ayrıca açılacak kampanyalar ile kadınlara sigaranın zararları anlatılmaya çalışılacak.

Sigarayı bırakmanın, kadın ve erkekler arasında ölüme neden olan 8 çeşit kanserin azalmasını sağlayacağı, kalp, akciğer ile ilgili hastalıklardan daha az insanın öleceği belirtiliyor.

Araştırmacılar, sigaranın kadınlarda adet dönemi bozuklukları, erken menopoz, kısırlık, kemik incelmesi, damar sertliği ve yumurtalık kanserine neden olduğunu kaydediyorlar. Doğum kontrol hapı kullananların sigara içmesinin ise kanda tehlikeli pıhtılaşmaya yol açtığına işaret ediliyor.


California eyaletinde kadınlara yönelik kampanyalar ile sigara kullanan kadınlardan yüzde 5'ine bu alışkanlıktan vazgeçmelerinin sağlandığı açıklandı. Bu eyalette sigara vergilerinin artırılmasının da sigara kullanımının azaltılmasında büyük rol oynadığı bildirildi.

ABD'de sigaraya karşı en güçlü kampanya Massachusetts'de sürdürülüyor. Bu eyalette sigara paketlerinin üzerine sigaradan ölmüş olan gerçek içicilerin fotoğrafları konuluyor. Bir sigara paketinin üzerinde sigaradan ölmüş içicinin fotoğrafı ve şu ibare yer alıyor; ''UYARI, Pam Laffin sigara içtiği için 31 yaşında öldü, ya siz?''

Florida eyaletinde, gençlerin sigara içen diğer gençlere yönelik bilgilendirme çalışmaları sonucunda, ortaokul kız öğrencileri arasında sigara içenlerin oranının yüzde 18.1 azaltıldığı, bu konuda 1988 yılında ise yüzde 10.9 başarı sağlandığı kaydedildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!