Abdal ne demek? Abdal nedir? Abdal Tdk kelime anlamı

Güncelleme Tarihi:

Abdal ne demek Abdal nedir Abdal Tdk kelime anlamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2020 13:49

Abdal kavramının geçmişi hicri takvime göre üçüncü yüzyıla dayanmaktadır. Bu kelime Arapçada bedel ve bedil ile Farsçada ise abdalan sözcüğü ile eş anlamlı sayılmaktadır. Türk tasavvufunda da abdal olarak kullanılmaktadır. Abdal kelimesine ait TDK anlamı ve tüm detaylar.

Haberin Devamı

Abdal, Türk tasavvufunda maneviyatı ile ön plana çıkan kişileri tasvir etmek amacıyla kullanılan bir unvandır. Bu kelime Türk tasavvufu dışında, İslam öncesi dönemlerdeki Şamanizm inancı kavramlarında da yer almaktadır. Eskiden Kök Tengri (yaratıcı) ile iletişim kuranlara “kam” denilmiştir. Bu kavram zamanla yerini abdal olarak değiştirmiştir.

Abdal Nedir?

İslam dini öğretisinde abdal kelimesi bazı mezheplerde kullanılmakta, bazı mezheplerde ise kullanılmamaktadır. Abdal olarak nitelendirilen kimse, dünya işlerini tamamen bırakmış ve Allah’a yönelmiştir. Bu mertebeye erişen kimseler gerçeğin ve doğrunun izinden şaşmamaktadır.

Toplumsal olarak zayıf görülen, eziyet gören ve zulme maruz kalan edilen kimselere de Abdal tarafından yardım eli uzatılmaktadır. Ayrıca abdalların göçebe bir yaşam tarzı benimsediği görülmektedir. Selçuklu ve Osmanlı döneminde yaşayan çok sayıda abdal kayıtlarda yer almaktadır.

Haberin Devamı

Abdal TDK Kelime Anlamı

 Türk Dil Kurumu sözlüğü incelendiğinde abdal kelimesi için toplamda altı farklı açıklamaya yer verildiği görülmektedir. Kelime ile ilgili sözlükte yer alan tüm açıklamalar aşağıda listelenmiştir.

 - Gezgin, derviş.

 -Kıyafeti perişan ve dilenci kılıklı kişi.

 - Safeviler döneminde İran sınırlarında yaşayan bir Türk oymağı.

 - Anadolu’da yaşamış olan bazı oymaklara verilen isim.

 - Tasavvufta manevi olarak üst bir derece.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!