ABD’ye ‘Ortak çalışmaya hazırız’ mesajı verecek

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye ‘Ortak çalışmaya hazırız’ mesajı verecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2010 00:00

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun, ABD Dışişleri Müsteşarı William Burns’e yapacağı ziyarete sayılı günler kala Ankara’nın Washington’a mesajları da netlik kazandı.

Sinirlioğlu, temasları sırasında Irak’ta iki ülkenin amacının aynı, yönteminin ise farklı olduğunu belirterek, işbirliğinin önemini vurgulayacak. Sinirlioğlu’na 23-24 Ağustos’ta Washington’a yapacağı ziyaret sırasında Müsteşar Yardımcıları Selim Yenel ve Tacan İldem eşlik edecek. Temaslar sırasında İran, Irak, İsrail’le ilişkiler ve Afganistan konularının yanı sıra ikili ilişkiler ve uluslararası konular da gündeme gelecek. Diplomatik kaynaklar, Ankara’nın temaslar sırasında vereceği mesajlarla ilgili şu bilgileri verdiler:
“Türkiye ile ABD çok farklı düşünce yapısında değil. Hedefler aynı ama yöntemler farklı. Yönetimden isteğimiz kongreyle olan ilişkilerimizde daha fazla yardımcı olmaları. Özellikle İran oylaması ve İsrail’le yaşanan Mavi Marmara olayı, kongrenin Yahudi kesimi tarafından çok olumsuz algılandı. Yönetimden de kongreye, Türkiye’ye yardımcı olacak mesajları daha iyi vermesini isteyeceğiz. Irak konusunda ABD ile görüşlerimiz örtüşüyor. ABD’nin Türkiye’ye askeri teçhizat konusunda ültimatom verdiğine yönelik iddialar kesinlikle doğru değil. Bu tür olaylar işlerimizi daha da zorlaştırıyor. Türkiye’nin ekseni kaymadı, ancak artık daha özgür bir politikası var. ABD ile her alanda ortak çalışmaya hazırız ve amaçlar bir olduğu için iyi bir işbirliği sağlayabiliriz, mesajı Washington’da yinelenecek.
“Büyükelçi gelsin” çağrısı
Yeni Büyükelçi’nin gelişi ABD yönetiminin elinde değil. Kongre onay vermediği için gelemiyor. Bizim de ABD’nin de isteği büyükelçinin gelmesi. Bir an önce çözümlenmesi herkesin yararına olacaktır. Müsteşarın temasları sırasında konu gündeme gelecek.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!