ABD’ye Gezi tepkisi

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye Gezi tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2013 00:00

Hükümet, Gezi eylemleriyle ilgili peş peşe açıklama yapan ABD Yönetimi’ne tepki gösterdi. ABD Başkan Yardımcısı Biden’in “ABD, çıkacak her sonuca kayıtsız kalacakmış taklidi yapmaz” sözlerinden birkaç saat sonra ABD Dışişleri Bakanı’nı arayan Davutoğlu, “Türkiye, 2’nci sınıf demokrasi değil” dedi.

Haberin Devamı

TAKSİM’de başlayan ve yurt geneline yayılan Gezi Parkı protestoları nedeniyle ard arda açıklama yapan ABD’ye, hükümet tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mevkidaşı John Kerry’yi arayarak “Türkiye, 2’nci sınıf demokrasi değil” mesajı verdi. Davutoğlu’nun  şunları söyledi:

DEMOKRASİ SINAVI

“Tüm dünyada bu tür olaylar yaşanabilir. Avrupa ve Batı Avrupa ülkelerinde de böyle olayların yaşandığını görüyoruz. Bu olaylar demokrasiler için bir sınavdır. Demokrasi sistemi içinde de yaşananlara cevap verilir. Herkesin olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşların barışçıl gösteri hakkı bulunmaktadır. Sadece aşırı uçlara müdahale ediliyor. Avrupa’da bu tür olaylar yaşandığında üst üste bu kadar açıklama yapmıyorsunuz. Olağan görüyorsunuz. Türkiye’de yaşananları neden olağanüstü bir durummuş gibi gösteriyorsunuz. Türkiye’nin demokrasisine güvenmiyor musunuz? Türkiye ikinci sınıf bir demokrasi değildir.”

Haberin Devamı

KAYITSIZ KALAMAYIZ

Washington’da önceki akşam düzenlenen Amerikan-Türk Konseyi’nin gala yemeğinde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Türkiye’nin geleceği Türkiye halkına aittir. Ama ABD, çıkacak her sonuca kayıtsız kalacakmış taklidi de yapmaz” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise üç gün önce yaptığı açıklamada “Polisin aşırı güç kullanımına dair haberlerden kaygı duyduklarını” söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, dün de Davutoğlu’nun tepkisine rağmen “Kerry’nin kaygılarını dile getirmeye devam edeceğini söyledi. Jen Psaki, Davutoğlu’nu “Türkiye 2. sınıf demokrasi  değildir” ifadesine karşılık ise “Bakan Kerry Türkiye’yi şöyle ya da böyle sınıflandırma çabası içinde değildi” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!