ABD son 5 yılın en düşük büyümesini yaşadı, FED faizi yarım puan düşürdü

Güncelleme Tarihi:

ABD son 5 yılın en düşük büyümesini yaşadı, FED faizi yarım puan düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:00

Fed faiz oranlarını beklendiği üzere yarım puan indirdi. Böylece faizler, Haziran 2005'den bu yana en düşük seviyesi olan 3 puana indirilmiş oldu.

Haberin Devamı

Geri sayım başladı

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimine odaklanan global piyasaların morali, ABD’den gelen ekonomik büyüme rakamı ile bozuldu. ABD’de resesyona dair sinyaller veren büyüme rakamının açıklanması öncesinde yön belirlemeye çalışan borsalarda, bu verinin ardından kayıplar arttı. Yurtdışının gölgesinde hareket eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise gün içindeki yüzde 1’in üzerinde kaybın ardından günü yüzde 0.60 düşüşle tamamladı.

FED, dün akşam saatlerinde  beklendiği üzere  faiz oranlarını yarım puan (0,50) indirdi. Böylece faiz oranlarını hedef olan 3 puana indirmiş oldu. İndirimle birlikte, faiz oranları Haziran 2005’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Faiz indirimiyle morallenen New York Borsası yüzde 1’e civarında yükseldi.

Haberin Devamı

GÜNE KEYİFSİZ BAŞLANGIÇ: Önceki gün FED’in faiz indirimini fiyatlayarak yukarı yönlü bir toparlanma gösteren piyasalar dün güne yine olumsuz başlangıç yaptı. Özellikle dünyanın en büyük internet portallarından Yahoo’nun hisselerinde dünkü düşüş ve varlık bazında Avrupa’nın en büyük bankası konumunda olan İsviçreli UBS’in son çeyrekte 11.4 milyar dolar olarak açıklanan zarar rakamı piyasaların keyfini kaçırdı.

İSTİHDAM VERİSİ TOPARLADI: Ancak Türkiye saati ile 15.30’da açıklanan ADP Ulusal İstihdam Raporu’na göre özel sektörde istihdam büyümesi ocak ayında 130 bin olarak beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. Bu rakamın 45 bin olması bekleniyordu. Verinin beklentileri aşması borsalarda da toparlanmayı beraberinde getirdi. Avrupa borsaları kayıpları azaltırken, ABD’de vadeli işlemlerde de telafiler gündeme geldi. ABD Hazine tahvilleri düşüşe geçti.

5 YILIN EN DÜŞÜK BÜYÜMESİ: Bu iyimserlik çok uzun sürmedi. Bu verinin ardından açıklanan büyüme rakamı yine moralleri bozdu. ABD’de dördüncü çeyrekte büyüme yüzde 0.6, çekirdek enflasyon aynı dönemde yüzde 2.7 olarak açıklandı. Böylece ABD, 2007 genelinde yüzde 2.2 büyüme göstererek, 2002’deki yüzde 1.6’lık yıllık büyümenin ardından en yavaş büyümeyi kaydetmiş oldu. Bu veri üçüncü çeyrek için yüzde 4.9, çekirdek enflasyon ise 2.0 seviyesinde gerçekleşmişti. Beklentilerin çok altında gelen büyüme rakamı ABD’de resesyon kaygılarını tırmandırdı. Böylece ABD borsalarında vadeli işlemlerde kazançlar geri verildi. Avrupa borsaları kayıplarını artırdı.

Haberin Devamı

İMKB YÜZDE 0.60 DEĞER KAYBETTİ: Güne olumsuz açılışla başlayan İMKB adım adım yurtdışını takip etti. İlk seansta Avrupa borsalarıyla paralellik gösteren endeks 261 puanlık düşüşle günün ilk yarısını 44.310 puandan tamamladı. İkinci seansta ise ABD’den istihdam verisiyle toparlanarak değer kayıplarını azalttı. Ancak büyüme verisi yeniden hızlı satışları beraberinde getirdi. Kapanışa doğru hafif toparlanan borsa günü 44.304 puandan yüzde 0.60 değer kaybıyla tamamladı.

DOLAR HAREKETSİZ KALDI: Dövizde ise sığ bir işlem günü gerçekleşti. Güne bankalar arası piyasada 1.18 YTL düzeyinden başlayan dolar, 1.1750 YTL’ye kadar geriledi. Dolar, serbest piyasada günü 17.80 YTL’den kapattı.

Haberin Devamı

Greenspan: ABD’de durgunluk olasılığı hálá en az yüzde 50

ABD eski Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan, ABD ekonomisinin durgunluğa girme olasılığının halen en az yüzde 50 olduğunu söyledi. Greenspan, Alman Die Zeit Gazetesi’nin internet sitesinde yayımlanan röportajında, ABD ekonomisinin durgunluğa girmesiyle ilgili çok az belirti ortaya çıksa da bu olasılığı en az yüzde 50 olarak gördüğünü ifade etti. Durgunluğun, çoğu zaman keskin istihdam ve üretim değişiklikleri gibi devamsızlıklarla karakterize edildiğini belirten Greenspan, ABD’nin muhtemelen durgunluğa gireceğini, ancak belirtilerin, "henüz değil" dediğini vurguladı. Greenspan, ABD Merkez Bankası’nın (FED) ya da hükümetin ekonomik paketinin durgunluk tehdidini uzaklaştırmaya yardımcı olup olmayacağı yönündeki bir soruya, büyük olasılıkla yardımcı olmayacağı karşılığını verdi. Alan Greenspan, küresel güçlerin, şu an para ve mali politikaların yapabileceği birçok şeyi geçersiz hale getirdiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!