ABD siber saldırılardan resmen Çin devletini sorumlu tuttu

Güncelleme Tarihi:

ABD siber saldırılardan resmen Çin devletini sorumlu tuttu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 13:28

Pentagon, ABD'ye yönelik Çin'den gelen siber saldırılarla ilgili ilk defa resmen Çin hükümetini ve ordusunu suçladı.

Haberin Devamı

Pentagon tarafından yayımlanan yıllık raporda, resmi olarak ilk defa "ABD'ye yönelik siber saldırıların, Çin hükümeti ve ordusu tarafından yönetildiği" ileri sürüldü.

Saldırılarda federal ajanlardan bilgi hırsızlığı çabalarının da bulunduğu kaydedilen raporda, saldırılar karşısında ABD Savunma Bakanlığı'nın geçmiş dönemlerden farklı olarak bazı küçük adımlar atacağı ifade edildi.

ABD daha önce, Pekin'deki bazı sivil uzmanların kullanılarak Amerikan şirketlerine saldırılar düzenlendiğini belirtiyordu ancak geçen yıl bazı hükümet yetkilileri ve bazı uzmanlar Çin hükümetinin söz konusu saldırılarla ilişkili olabileceğini iddia etmişti.

Siber casusluk faaliyetlerine ilişkin, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Mandiant şirketince şubatta hazırlanan bir raporda, Şanghay kentindeki Çin ordusuna bağlı gizli bir askeri birliğin, ABD şirketlerine yönelik yıllarca süren siber saldırılarla bağlantısına ait çok sayıda ayrıntılı bilgi yer aldı.

Haberin Devamı

ABD'deki 140'ı aşkın şirkete yönelik siber casusluk faaliyetlerinin analiz edildiği raporda, bu saldırıların Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile bağlantılı olabileceği sonucuna varılmıştı.

Çin, siber dünyada tam bir baş belası

Erdal KAPLANSEREN

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, sadece devlet kurumları için değil, web sitesi sahipleri için de Çin, siber dünyada tam bir baş belası.

Özellikle son yıllarda, kitlesel saldırılarda Çin etkisi arttı. Dev bir organizasyon olduğu ortada. Böylesine organize biçimde istedikleri her ülkedeki sunuculara saldırmalarının altında muhakkak daha büyük hedefler ver. Birkaç sivilceli çocuk hacker'ın başının altından çıkan şeyler değil bunlar. Güvenlik şirketlerinin iz sürmesiyle birlikte, geçtiğimiz ay Şanghay'da büyük bir bina tespit edildi. Bulgulara göre saldırıların kumanda edildiği yer burası ve binanın Çin ordusuna ait olduğu yönünde ciddi şüpheler bulunuyor. Özellikle bankalara ve yayın kuruluşlarına son aylarda saldırılar arttı. Son olarak Güney Kore'de çok büyük bir saldırı gerçekleşti. Büyük zararlar oldu. Adres yine Çin'i gösteriyordu.

Çin hükümeti her ne kadar "Hack faaliyeti yasalarımızca suç sayılıyor" açıklaması yapsa da; siber saldırılarla ilgili sistemli eğitimler verildiği sır değil. Çin belki de bir süre sonra öyle bir güce erişecek ki, istediği zaman tüm dünyadaki interneti istediği zaman çökertebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!