ABD Senatosu heyeti TBMM'de

Güncelleme Tarihi:

ABD Senatosu heyeti TBMMde
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2006 12:35

ABD Senatosu Savunma Komisyonu Başkanı John Warner, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin ortak güven ve değerlere dayandığını ifade ederek, “Türkiye, bizim için son derece önemli bir partner” dedi.

Haberin Devamı

ABD Senato heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu, TBMM Dışişleri Komisyonu ve Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle bir araya geldi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, görüşmede yaptığı konuşmada, ABD ile ilişkilerinin, Türk dış politikasının temel zeminini oluşturduğunu ifade ederek, dost ve müttefik ülke ABD ile ilişkilere büyük önem verdiklerini kaydetti. Kaptanoğlu, şöyle konuştu:

“Stratejik çıkarlarımız, paylaştığımız ortak değerler ve demokrasi vizyonumuzu değerlendirdiğimizde, işbirliğimizin geleceğine inancım tamdır. Müşterek değerlerimiz doğrultusunda; dayanışmamızı, stratejik işbirliğimizi ve özel ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye, coğrafyası, tarihi ve sosyal dokusuyla soğuk savaş sonrasında yaşanan dönüşüm sürecinin merkezinde yer almaktadır. Türkiye, bölgede çağdaş batı değerlerinin yaşanabileceğinin bir kanıtıdır. Zaman zaman, Türkiye ile ABD arasında farklı bir kültür ve anlayış oluştuğu gibi, yanlış izlenim ve değerlendirmelere de rastlıyoruz. Bunlar doğru değildir. Aksine Türkiye ile ABD, ortak vizyonları doğrultusunda bir çok alanda birbirlerine artı değer sağlayabilecek konumdadır.”

“TÜRK HALKI, ABD'NİN DESTEĞİNİ UNUTMADI”

Türk halkının, ABD'nin, Türkiye'nin AB üyeliği, terörle mücadele ve yeni enerji koridorlarının belirlenmesi gibi birçok konuda verdiği desteği unutmadığını ifade eden Kaptanoğlu, “Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine güvenle bakmaktayız. Türkiye ile ABD bölgesel ve global meselelerde ortak değerlere ve görüş açısına sahiptir. Ülkelerimizin, bundan sonra böyle somut işbirliği projeleri üzerinde çalışmaları, bölgenin barış, refah ve istikrarına hizmet edecektir” diye konuştu.

“ORTAK GÜVEN, ORTAK DEĞERLER”

ABD Senatosu Savunma Komisyonu Başkanı John Warner de Afganistan ve Irak ziyaretlerinden sonra Türkiye'ye geldiklerini, ABD Genelkurmay Başkanı'nın da Türkiye'de bulunduğunu belirterek, bu iki ziyaretin, Türkiye ile ilişkilere verdikleri öneminin göstergesi olduğunu söyledi.
Warner, Kaptanoğlu'nun, Türkiye ile ABD ilişkilerindeki “ortak güven ve ortak değerlerden” söz ettiğini, bu konuda hemfikir olduğunu ifade etti.

“TÜRK ORDUSU SORUMLUYSA, RAHAT UYURDUK”

Türkiye'nin özgürlük ve demokrasi alanında verdiği çabayı takdir ettiğini ifade eden Warner, iki ülke arasındaki askeri işbirliği konusunda yapılanları, kendi deneyimleriyle anlattı.
Senatör Warner, 1951-1952 yıllarında Kore Savaşı'na deniz piyadesi olarak katıldığını, burada Türk ordusunun ne kadar profesyonel olduğunu gördüğünü belirtti. Warner, “Biz kendi tugayımızda, hep şu ifadeyi kullanırdık: 'Eğer bu akşam ABD ve Türk orduları sorumluysa, rahat uyuyabileceğiz.' Dolayısıyla o dönemde yaşadığım, şahsen gördüğüm, Türk ordusunun cesareti ve hizmetlerini takdir ettiğimi söylemeden geçemeyeceğim.”

“FARKLI GÖRÜŞLER”

NATO'nun, Türkiye'ye güven duyduğunu ve önem verdiğini anlatan Warner, ülkelerin, farklı konularda farklı görüşleri paylaşıyor olabileceklerini söyledi. Buna saygı gösterdiğini ifade eden senatör Warner, Türk heyetlerinde yer alan milletvekillerinin, Irak, Afganistan, İran ve diğer sorunlu bölgeler konularında görüşlerine başvurmak istediğini kaydetti.

Haberin Devamı

“Türkiye, bizim için son derece önemli bir partner. Özellikle terörizme karşı verdiğimiz savaş yolunda son derece güvendiğimiz ve çok önem verdiğimiz bir partnerimiz” diyen Warner, her zaman uluslararası ilişkilerde tercih edilmesi gereken yolun diplomasi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Senatör Carl Levin ise Irak'ta istikrarın sağlanması, şiddet olgusu olmadan İran'ın nükleer programının ne şekilde durdurulabileceği, terörizm konusunda ortak işbirliğinin geliştirilmesi konularında, Türk parlamenterlerin görüşlerini öğrenmek istediklerini belirtti.

Açıklamaların ardından görüşme basına kapalı olarak yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!