ABD’nin utanç fotoğrafları

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin utanç fotoğrafları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2004 01:30

Irak'ın en kötü şöhretli hapisanesi Ebu Garib'de Amerikan asker gardiyanların Iraklı esirlere yaptığı işkenceler sırasında çekilen fotoğraflar, tüm dünyayı şoka uğrattı.

ABD ordu sözcüsü General Kimmitt, ‘Bunlar bizi temsil ediyorlar. İnsanlara saygılı davranmazsak, onlardan aynı şekilde davranmalarını isteyemeyiz’ dedi. Eski bir CIA görevlisi de ‘Bu tam manyaklık’ diye konuştu.

Irakın en büyük ve en kötü şöhretli hapishanesi ‘Ebu Garib’te, Amerikalı asker gardiyanların, Iraklı esirlere yaptığı işkenceler sırasında çekilen fotoğraflar, dünyayı şoke etti. İşkencenin ortaya çıkmasının ardından, Irak’taki cezaevlerinin sorumlusu Amerikalı kadın Tuğgeneral Janis Karpinski ile birlikte 6 subay, 10 astsubay ve er görevden alınarak haklarında soruşturma açılmıştı. Dehşet verici işkence fotoğrafları, ilk kez CBS TV’si tarafından yayınlanmış ve Amerikan askerlerinin Iraklı esirlere sistematik bir şekilde işkence uyguladığı ortaya çıkmıştı.

SAPIK SİVİLLER

Iraklı esirlere kötü muamele eden sadece askerler değil. Bir sivil sorgu görevlisinin, Iraklı genç bir erkek esire tecavüz ettiği biliniyor. Ancak, bu kişi sivil olduğu için askerler hakkında soruşturma açamamış. Irak’ta Amerikalı sivillerin de insanlık suçu işlediği korkunç bir gerçek olarak ortada duruyor. Pentagon, Irak’taki esirleri sorgulamak için iki sivil kuruluşla anlaştı. Bunlardan biri, merkezi Virginia’da bulunan ‘CACI International Inc.’, diğeri de ‘Titan Corporation.’ İşkenceci asker gardiyanların avukatları da bu sivil görevlileri suçladılar. Avukatlar, askerlerin bu yöntemi, Pentagon’un tuttuğu özel sorgucuların talimatıyla uyguladığını savundu.

PENTAGON ŞAŞKIN

Fotoğraflar, Pentagon yetkililerini de şok etti. İşkence fotoğraflarını yorumlayan Amerikan ordu sözcüsü General Mark Kimmitt, şaşkınlığa uğradığını belirterek, şöyle konuştu: ‘Bunlar bizim arkadaşlarımız, her gün birlikte çalıştığımız kişiler, bizi temsil ediyorlar, bizlerle aynı üniformayı giyiyorlar. Bizim askerlerimize düşman tarafından iyi muamele edilmesini bekliyoruz. İnsanlara saygılı davranmazsak, onlardan aynı şekilde davranmalarını isteyemeyiz.’

Albay Jill Morgenthaler de, işkenceci askerlerin, esirleri herkesin önünde mastürbasyon yapmaya zorladıklarını, çırılçıplak soyup dövdüklerini, esirlerin üzerinde zıpladıklarını anlattı. Eski bir CIA görevlisi Robert Baer de, ‘Bu tam bir manyaklık. Bunların hepsi amatör ve yasal sorumlulukları yok’ dedi.

Akıl almaz yöntemler

ABD’li asker gardiyanların, Iraklı esirlere akıl almaz yöntemlerle eziyet ettiği fotoğraflarda kanıtlanıyor. Fotoğraflarda, çırılçıplak birbiriyle sekse zorlanan mahkûmlar ve bunların oluşturduğu insan piramidi görülüyor. Bir diğerinde kutu üzerinde elleri bağlı durmaya zorlanan, düşerse elektrik çarpacağı söylenen kafasına çuval geçirilmiş mahkûm yer alıyor. Bir başkasında çıplak halde birçok mahkûmla bedenine İngilizce hakaret yazılmış bir mahkûm aynı karede bulunuyor. Ama her karede gülen askerler dikkat çekiyor.

Kadın general göz yumdu mu

EBU Garib hapishanesinde meydana gelen işkence olaylarıyla ilgili olarak, Irak’taki cezaevleri sisteminin başındaki kadın Tuğgeneral Janis Karpinski suçlanıyor. Karpinski’nin, işkence olayları hakkında bilgisi olduğu, ancak göz yumduğu belirtiliyor. Suçlanan askerler, ‘Bizim suçumuz yok. Biz, acımasız Amerikan askeri cezaevleri sisteminin günah keçileri olduk’ diye konuştular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!