ABD’nin saldırıdan dolayı İsrail’i kınaması gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin saldırıdan dolayı İsrail’i kınaması gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2010 11:28

CNN International'ın internet sitesinde yayımlanan iki yorum birbirine taban tabana zıt görüşler içeriyor. Yazarlardan bir tanesi Washington'a İsrail'i kınaması için çağrı yaparken, diğeri İsrail'in 'hedef gösterildiği'ni savundu.

Haberin Devamı

Amjad Atallah*: ABD’nin saldırıdan dolayı İsrail’i kınaması gerekiyor

 

ABD Başkanı Barack Obama, tam bir yıl önce Mısır'ın başkenti Kahire’de yaptığı konuşmada Filistinlileri özgürlüklerini elde etmek adına daha barışçıl araçlar kullanmaya davet etmiş ve Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu birçok ülkenin yeni, tarafsız bir Ortadoğu politikasının gelişmekte olduğu umuduna kapılmasını sağlamıştı.

 

Ancak bu umutlar, ABD’nin Pazar gecesi insani yardım taşıyan bir gemide insanların öldürülmesi karşısında takındığı kayıtsız tavırla yıkıldı.

 

Haberin Devamı

Bir yıl önce Haziran ayında Obama, Müslüman dünyasına şöyle seslendi: “Filistinlilerin şiddetten vazgeçmesi gerekiyor. Şiddetle ve insan öldürerek direniş sergilemek doğru bir hareket değil, başarılı da olmaz. ABD’deki insan hakları hareketi gibi, insanlar ne istediklerini Güney Afrika’dan Güney Asya’ya, Doğu Avrupa’dan Endonezya’ya kadar herkese anlatabilmeli. Nihai gerçek şu ki şiddet sonuç getirmeyecek bir açmazdan başka bir şey değil.”

 

Şimdi bu sözleri bu hafta sonu Gazze açıklarındaki uluslararası karasularda yaşanan saldırı ışığında bir kez daha değerlendirelim. Türkiye, Yunanistan ve İsveç’ten Gazze’ye yardım taşıyan altı gemi İsrailli deniz komandoları tarafından işgal edildi.

 

Obama’nın daha önceki açıklamalarına ve uluslararası kamuoyunun tepkilerine büyük bir tezat oluşturacak şekilde, ABD bu saldırıya sadece “Washington hükümeti saldırı sırasında ölen ve yaralanan kişiler için büyük bir üzüntü duymuştur ve bu trajedinin yaşanmasına neden olan koşulları anlamak için çabalıyor” açıklamasını yaptı.

 

Öte yandan ABD’nin İsrail’i saldırıları durdurmaya ya da barışçıl sivil aktivistleri serbest bırakmaya teşvik edecek herhangi bir stratejisi de yok. Yani Washington’dan herhangi sert bir açıklama gelmediği için Tel Aviv yaptıklarından herhangi bir pişmanlık duymayacak.

 

Haberin Devamı

*Amjad Atallah: Amjad Atallah, ABD merkezli düşünce kuruluşu New America Foundation’ın Ortadoğu Masası Şefi ve ForeignPolicy.com internet sitesinin Ortadoğu Kanalı’nın editörü.

 

David Frum*: İsrail konusunda iki yüzlülük yapmayı bırakın

İki yüzlülükten hoşlanıyorsanız, geçen hafta sonu yaşananların ardından ikiyüzlülüğe doymuş olmanız gerekiyor.

Pazartesi günü, İsrailli gemiler savaş için kullanılabilecek malzemeler taşıyan bir filoyu durdurdu. Hatta gemide Hamas’ın kontrolü altında olan Gazze Şeridi’nde yeraltı sığınakları inşa edilmesinde kullanılacak çimento bile vardı.

İsrail gemilerinden birinin mürettebatı şiddete başvurup filoya ateş açtı ve çoğunun Türk olduğu söylenen dokuz kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Şimdi Türkiye’de ateşli bir protesto süreci başladı. Ancak aklıma takılan bir şey var: Türkiye NATO üyesi bir ülke ve Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyor. Peki, kendi vatandaşlarının sığınak için kullanılacak çimento taşımasına izin vererek ne yapmaya çalışıyor? Özellikle de bu kişiler, İsrail’in terörist bir organizasyon olarak tanımladığı İnsani Yardım Vakfı’na üyeyse?

Gemiler Cuma günü Birleşmiş Milletler'in, 189 ülkenin imzasıyla Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı imzalamasının ardından rahat bir nefes alarak yola koyuldu. Peki ya İran kaynaklı nükleer tehlike ne olacak? Bu konuda hiç kimse bir yorum yapmazken, yeni hedef İsrail olarak belirlendi. Ne kadar şaşırtıcı?

Haberin Devamı

Bütün bunların üzerine, bir de filo saldırısının ardından Obama yönetimi şimdi Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi’ni ithalata açma tehlikesiyle karşı karşıya. İthal edilecek ürünlerin içinde askeri malzemelerin de yer alabilir. Yetmezmiş gibi, Washington İsrail’i Hamas ile görüşmeye bile zorlayabilir.

*David Frum: David Frum CNN internet sitesinde haftalık yazılar yayımlayan köşe yazarlarından biri. İnternet sitesinde bu yazının sadece Frum’un görüşlerini yansıttığı özellikle belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!