ABD nefesten şüphelenir oldu

Güncelleme Tarihi:

ABD nefesten şüphelenir oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2005 10:51

Terörün nerede, niçin, kimi vuracağının belli olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, 11 Eylül’ü hatırlatarak, ‘ABD, nefes aldığınızda hangi teröristin nefesi diye şüpheleniyor. Ortak mücadele şart’ dedi. Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Clark’a da dikkatli olması uyarında bulundu.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dünyadaki terör olgusuna dikkat çekip, ortak mücadele çağrısında bulunurken, ABD’den ilginç bir örnek verdi. Erdoğan, ABD’nin 11 Eylül’den sonra ‘nefes aldığınızda bu hangi teröristin nefesi diye şüphelenir hale geldiğini’ söyledi. Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ile ortak basın toplantısında, ‘Bugün Yeni Zelanda’nın başında terör yok. Ama yarın olmayacağını kimse garanti edemez’ dedi ve şimdiden hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. ‘30 sene önce böyle bir şey bizde de sözkonusu değildi. Ama sonradan oluştu’ diyen Erdoğan şöyle devam etti:

‘Özgürlükler ülkesi Amerika’da da böyle bir şey sözkonusu değildi. Ama 11 Eylül’de oluştu. Şimdi oluştuktan sonra 11 Eylül’den öncesi bir yana, 11 Eylül’den sonraki Amerika bir tarafa. Bir bakıyorsunuz ki, nefes aldığınız zaman acaba bu hangi teröristin nefesi diye bundan şüphelenir hale geldi.’

İngiltere ve İspanya’daki son terör olaylarını da anımsatarak, ‘terörün tam bitti dendiği anda yeniden ayağa kalktığını’ belirten Erdoğan şunları söyledi:

‘Dolayısıyla ortak mücadele şart. Terörün dini, milleti, ırkı, vatanı yok. Şu dinden olanlar teröristtir, şu dinden olmayanlar terörist değildir diyemezsiniz. Dünyada terörün içinde yer alan aktörlere baktığınız zaman her dinin mensubu olanı görüyoruz. Ateist olanları da görüyorsunuz. Terörün nerede, niçin, kimi vuracağı belli değil. Öyleyse dayanışma içinde olacağız bütün dünyayla.’

TÜRKİYE’YE DESTEK

Türkiye, Lahey Adalet Divanı üyeliğini desteklediği Yeni Zelanda’dan, 2009-10 yıllarındaki BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği konusunda tam destek aldı. Clark, Türkiye’nin Lahey Adalet Divanı’nda kendilerini desteklediğini anımsatarak, kendilerinin de destek kararı aldıklarını açıkladı.

ERDOĞAN’A HAYRANLIK

Erdoğan’
ın dün görüştüğü Yeni Zelanda ana muhalefet lideri Dr. Don Brash, ‘Ülkenizin ekonomideki hızlı gelişimine, AB sürecindeki büyük başarınıza ve sizin hemen başbakan oluşunuza büyük hayranlık duyuyorum’ dedi. Erdoğan ise bu iltifat karşısında gülerek, yorum yapmadı.

MUHALEFETİ ŞİKAYET

Ancak Erdoğan, Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi toplantısında Türkiye’deki muhalefeti şikayet etti. Erdoğan, bazı muhaliflerin Türkiye’nin borçlanmasına ilişkin istatistikleri anlayamadığını savundu.

EŞSİZ DAVET

Clark,
dün akşam Erdoğan onuruna özel bir akşam yemeği verdi. Bakanların da katıldığı bu yemek için eşsiz davet yapılması dikkat çekti.

Bıçaklı sınavda dostluk mesajı

BAŞBAKAN Erdoğan için resmi karşılama töreni dün Başkent Wellington’daki parlamento binasının önünde yapıldı. Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark tarafından askeri törenle karşılandı. Askeri bando Yeni Zelanda geleneğine göre İstiklal Marşı’nı iki kez çaldı. Erdoğan için ülkenin yerlileri Maoriler tarafından da ünlü Haka dansı ve tek vücut olma anlamında gelen burunları dokundurma seremonisi yapıldı.

Erdoğan’ı parlamentoya gelişinde önce Maoriler, el kol hareketleriyle yapılan savaş dansı yerine ‘karşılama dansı’ ile selamladılar. Maorilerin şefi John Tahuparae, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı araçlarının kapısında karşıladı. Burada Erdoğan ile Maorilerin şefi, burunlarını birbirine dokundurarak selamlaştı. Maorilerde, ‘Hongi’ selamlaşması denilen burun buruna selamlaşma, ‘aynı havayı tek bir vücut olarak soluyoruz, nefesimiz nefesimize karışsın ve dostluğumuz pekişsin, tek bir vücuduz’ inancını sembolize ediyor.

Bu selamlaşmanın ardından, mızraklı bir Maori savaşçısının dansı başladı. Erdoğan, savaşçının önüne bıraktığı bıçağı yere eğilip alarak dostluğunu gösterdi. Yine Maori inancına göre, savaşçı bu dansı ve yere bıraktığı bıçak ile Erdoğan’ı sınamadan geçirdi. Yere bırakılan bıçak alınmadığı takdirde bu, kavgayı kabul anlamına geliyor. Bu arada, kadın ve erkeklerden oluşan Maori yerlileri de karşılama şarkısı söyleyip dans ettiler.

Mezarlarınızı kazmıyoruz

GELİBOLU’daki yol çalışmaları sırasında Anzak mezarlarının zarar gördüğü iddiaları, Başbakan Erdoğan’ın Yeni Zelanda gezisi sırasında gündeme geldi. Başbakan Clark ile basın toplantısı düzenleyen Erdoğan’a, Yeni Zelandalı bir gazeteci, bu idiaları anımsattı. Erdoğan, şu cevabı verdi: ‘Biz oradaki şehitlere, kahramanlara saygı duyan bir milletiz. Mezarları tahrip etmek gibi bir niyetimiz yok, olamaz. Bu iş için 3 bakanımı seferber ettim. Gelibolu’da attığımız adımların anlamı var. 1915’i bugüne taşıdık, bugünü yarına taşıyalım.’

Conk Bayırı tablosu

BAŞBAKANLAR Erdoğan ile Clark, birlikte görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından Clark, Erdoğan’a Başbakanlık koridorunda bulunan Çanakkale Savaşı’nda Conk Bayırı’nı temsil eden tabloyu gösterdi.

Rumlardan protesto

YENİ Zelanda’da yaşayan Rum ve Yunanlılar, Erdoğan’ı protesto etti. Parlamento binası önünde Rum ve Yunan bayrakları ile pankartlar açan 20 kişilik protestocu grup, Erdoğan’ın binadan ayrılışı sırasında Türkiye aleyhine sloganlar attılar. Erdoğan ise protestoculara gülerek el salladı. Erdoğan’ın protesto gösterisini ‘sakin ve sessiz’ karşıladığını söyleyen Başbakan Helen Clark, ‘Bu demokrasidir’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!