ABD Körfez'de neyin peşinde?

Güncelleme Tarihi:

ABD Körfezde neyin peşinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 15:40

Basra Körfezi’ndeki Arap ülkeler barış zamanında görülen en büyük silahlanma yarışlarından birine girdi. İran’ın askeri gücüne karşı kendilerini güçlendirmek isteyen Körfez ülkeleri, ABD’den toplam maliyeti 123 milyar dolar olan silah talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

 

Suudi Arabistan’ın 67 milyar doların üzerindeki silah alımı, bu yeniden silahlanma yarışının içindeki en büyük parçayı oluştururken, ABD’nin savunma sanayisinin büyük bir atılım yapmasını sağladı.

 

Suudi Arabistan ile ABD arasındaki anlaşmasın ilk basamağını oluşturacak satışın 30 milyar dolara denk geleceği tahmin ediliyor. Merkezi Washington’da bulunan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) uzmanı Anthony Cordesman, ABD’nin “Küresel ekonomiye açılan enerji akışını korumak için Irak savaşı sonrası yeni bir güvenlik yapısı oluşturmaya çalıştığını” belirtti.

Haberin Devamı

 

Bu kapsamda yapılacak silah satışları “bölgesel savunmaya takviyede bulunacak ve ABD’nin bölgeye konuşlandırması gereken kuvvetin azaltılmasını sağlayacak.”

 

İRAN KORKUSU ETKİLİ OLDU

Suudi Arabistan tarafından yapılan silah alımı, dünyanın petrol rezervlerinin üçte ikisine sahip olan Ortadoğu’daki çok sayıdaki ülkenin İran’ın nükleer silah programından endişelerin arttığı bir döneme denk geldi.

 

Körfez’deki Arap ülkeler aynı zamanda İsrail’in veya ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yapacağı olası bir saldırının kendilerine misilleme olarak geri dönmesinden veya Hormuz Boğazı’ndaki petrol akışının olumsuz etkilenmesinden çekiniyor. Suudi Arabistan’a yapılacak olan satışta öncü firma olan Boeing, böylece rekabetçi baskıyla karşılaştığı savunma sanayisinde gelişmiş savaş jetleri üretebilme fırsatını yakalamış olacak.

 

Haberin Devamı

Ayrıca, yapılacak olan ayrı bir anlaşmayla Suudi Arabistan’ın radar ve füze savunma sistemleriyle Suudi Arabistan Donaması’nın doğu filosunun modernize edilmesi üzerinde mutabakat imzalanması bekleniyor.

 

Suudi Arabistanlı bir savunma analisti, “Amacımız özellikle İranlılara bir mesaj yollamak. Bu mesaj onlara karşı hava kuvvetlerinde tam bir üstünlüğe sahip olmamız” dedi.

 

Suudi Arabistan’ın başını çektiği silah alımı yarışında diğer Körfez ülkeleri de geriden geliyor. Dubai merkezli Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü uzmanı Theodore Karasik, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 35-40 milyar dolarlık askeri donanım almak için anlaşmalar imzaladığını söyledi.

Haberin Devamı

 

2014’E KADAR ANLAŞMALAR TAMAM

BAE, ABD’nin önde gelen savunma müteahhidi Lockheed Martin’den (LM) yüksek irtifalı savunma sistemi Thaad’ın alımı için izin aldı. Ayrıca, BAE ve Kuveyt, Raytheon firması tarafından üretilen Patriot füze savunma sisteminin modernize edilmesi için anlaşma imzaladı.

 

Diğer yandan, Blenheim Capital Partners danışmanlık şirketinin verdiği bilgiye göre,savaş uçaklarını modernize etmek ve yeni komuta-kontrol sistemleri almak için 2014’ün sonuna kadar Umman’ın 12, Kuveyt’in ise yedi milyar dolarlık harcama yapması bekleniyor. Bu iki ülkenin yapacağı yatırımlar, LM’nin ABD’deki savaş jeti üreten firmalar arasında öncü olması bekleniyor.

Haberin Devamı

 

ABD’nin, şu an için öngörülen anlaşmalar değerlendirildiğinde önümüzdeki dört yıl içinde BAE, Umman ve Kuveyt’e toplamda 122.88 milyar dolarlık silah satışı yapması bekleniyor. Blenheim şirketinin CEO’su Grant Rogan, Ortadoğu ve yakın doğu Asya ülkelerinin silah alımındaki geleneksek yaklaşımlarının değiştiğini belirtti.

 

Grant, geçmişte bir kereye mahsus silah alımı yapan bu ülkelerin bugün Batı Avrupa ülkelerinin yerini aldığını belirtti ve “Artık hepsi büyük birer silah alıcısı” dedi.

 

"Gulf states in $123bn US arms spree" başlığıyla yayımlanan makaleden derlenmiştir.

 

 Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Haberin Devamı


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!