'ABD kimyasal silah kullanıldığını telekulakla kanıtladı'

Güncelleme Tarihi:

ABD kimyasal silah kullanıldığını telekulakla kanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2013 13:26

ABD'nin Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını telekulak yönetmiyle kanıtladığı öne sürülüyor.

Haberin Devamı

21 Ağustos günü Suriye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, panik içinde aramalar yaparak binden fazla kişinin ölümüne neden olan sinir gazı saldırısıyla ilgili sorular soruyordu. ABD istihbarat servisleri is ebu konuşmalara kulak misafiri oldu. Amerikalı yetkililerin Suriye'de iddia edilen kimyasal saldırının "Beşar Esad'ın işi olduğuna dair kanıtlarımız var" demesinin nedeni de bu konuşma.

Bu iddialar Amerikan Foreign Policy dergisinin internet adresi uzantılı 'The Cable' isimli bir bloga ait. Amerikan istihbarat birimlerinin telekulak yöntemleri sayesinde Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarının doğru olduğu savunulan makalede, saldırının muhalifler değil iktidar kanadından geldiğini öne sürmesine rağmen bu konuda da şüpheler yer alıyor. Blogdaki makalede, şu sorular yöneltiliyor:

Haberin Devamı

"21 Ağustos tarihindeki saldırı, sınırlarını aşan bir Suriyeli yetkilinin işi miydi? Yoksa doğrudan Esad rejiminin üst düzey yetkilileri tarafından mı emredildi? Bu tür saldırılar için genel bir izin mi var? Yoksa her bir saldırı için ayrı ayrı izin mi verilyor?"

Makalede, bunun belki bir generalin uzun süredir bekleyen savaş planının uygulaması, belki de Esad hükümetinin yanlış hesaplamalarının bir sonucu olduğu vurgulanıyor.

Gerekçesi ne olursa olsun bu saldırı dünya kamuoyunu harekete geçirerek Suriye karşıtı askeri müdahaleyi devreye sokma aşamasına getirdi.

Blogda yer alan iddialar doğruysa ABD 21 Ağustos günü kimyasal silah kullanıldığından emin. Ancak bunun ne tür bir silah olduğunun kanıtlanması için ihtiyaç duyulan toprak, kan veya diğer çevresel örnekler toplanarak pozitif delillere ulaşılmış değil.

BAKMADAN GEÇME!