ABD İranlı bilim adamına 5 milyon dolar ödedi

Güncelleme Tarihi:

ABD İranlı bilim adamına 5 milyon dolar ödedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 12:08

ABD’li yetkililer, Çarşamba günü Tahran’a teslim edilen İranlı nükleer bilimci Şahram Amiri’ye, İran’ın nükleer programı hakkında istihbarat vermesi için CIA tarafından 5 milyon dolar ödendiği iddia etti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı PLANET'te atıyor

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER

 

İRANLI BİLİM ADAMI ÜLKESİNE DÖNDÜ - FOTO GALERİ

 

Yetkililer, Amiri’nin CIA ile önemli bir işbirliği gerçekleştirdiğini ve aldığı parayı geri vermek zorunda olmadığını ancak, İran’a dönmesinin ardından paranın kendisine iletilemeyebileceğini belirtti. Ayrıca, Amiri’nin İran’a dönmesini, Tahran rejiminin kendisine ve ailesine zarar vermesini göz ardı etmiş olduğundan kabul etmiş olabileceğini ileri sürdü.

 

Haberin Devamı

Bir yetkili, “İran’a uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle, Amiri’nin sahip olduğu her şey şu an erişim dışında. Amiri parasını İran'a götüremedi. Biz istihbaratımızı aldık, Tahran’da onu aldı” diye konuştu.

 

Amiri, Hac ziyareti için 14 ay önce Suudi Arabistan’a gitmiş ve esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştu. İran’a dönmesinin ardından, ülkesine döndüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Amiri, ABD’li ajanlar tarafından kaçırıldığı iddialarını yineledi. Amiri, ABD’lilerin kendi ülkesi aleyhine propaganda yapması için kendisine baskı uyguladığını ve ABD’de kalması için 50 milyon dolar teklif ettiğini ileri sürdü.

 

Amiri, İran’ın uranyum zenginleştirme tesisi hakkında çok az bilgisi olduğunu belirterek, “Ben sıradan bir araştırmacıyım, Natanz kentindeki tesisten sokaktaki biri bile benden daha fazla şey biliyordur” dedi. Bir seneden fazla bir süredir CIA için çalıştığı bildirilen Amiri, geçtiğimiz hafta ABD’li yetkililerden ülkesine gönderilmesini talep etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!