ABD ile ilişkileri derinleştirmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

ABD ile ilişkileri derinleştirmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla biraraya gelen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ‘‘ABD ile ilişkileri daha da çeşitlendirerek, ileriye götürmek amacıyla üzerimize düşeni yapmak zorundayız’’ dedi. Sezer, demokrasinin ABD ile ilişkinin ortak paydası olduğunu söyledi.

MİLENYUM Zirvesi için New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk-ABD ilişkilerinin derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sezer önceki gün Lincoln Center'da Türk dernekleri yöneticileri veABD'deki Türk vatandaşlarına seslendi. Sezer, ‘‘Türkiye-ABD ilişkilerine büyük katkılar yapan sizleri başlıbaşına bir ulusal varlık olarak görmekteyiz’’ dedi.

LOBİLERLE MÜCADELE Sezer, ‘‘Tüm dünyada en ideal siyasal ve toplumsal yaşam biçimi’’ olarak tanımladığı demokrasinin ABD ile ilişkilerin ortak paydası olduğubelirterek, şöyle konuştu:

‘‘ABD ile ilişkileri daha da çeşitlendirerek çok daha ileriye götürmek amacıyla üzerimize düşeni yapmak zorundayız. İlişkilerimizin olabildiğince yoğunlaştırılması yönündeki bu çabalarımıza, dost ve müttefik ABD'nin de aynı ruh ve anlayışla katıldığını görmekten de mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler, stratejik ortaklık niteliğini kazanmıştır. İkili ve çok taraflı işbirliği büyük önem kazandı. ABD'de yaşayan Türk toplumunun ikili ilişkilerin geliştirilmesinde kilit rol oynamakta olduğu açıktır. ABD'nin etnik ve kültürel zenginliğine zenginlik katan sizler, bu süreçte Türkiye ile ABD arasında canlı bir dostluk köprüsü rolü oynamaktasınız. Amerikan kamuoyunun Türkiye'ye ilişkin konularda en doğru şekilde bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çabalarınızla çok değerli katkılarda bulunmaktasınız. Ayrıca Türkiye karşıtı lobilere karşı tüm gücünüzle mücadele vermektesiniz.’’

TÜRK ULUSU DİMDİK

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Cumhurbaşkanı Sezer, ‘‘Türk ulusu engin ve tarihi deneyimi, şanlı ve başarılı bir cumhuriyet ve demokrasi geçmişiyle dimdik ayaktadır’’ dedi.

Musevi Cemaati'nden övgü

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, ABD'deki Musevi Cemaati temsilcileriyle görüşmesinde, geçmişte Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren kimi çevrelerin çabalarına karşı ABD'deki Türk ve Musevi topluluklarının işbirliğiyle bunların etkisiz hale getirildiğini belirtti. ABD ziyareti anısına Sezer'e bir plaket veren Musevi toplumu temsilcileri, Türkiye-ABD stratejik ortaklık ilişkisinin ve işbirliğinin, Türkiye-İsrail'in güçlenen işbirliğine katkıda bulunacağını ilettiler ve Ortadoğu barışında Türkiye'nin olumlu ve yapıcı çabalarını övdüler.

150 ülkenin Milenyum buluşması

DÜNYA, en büyük randevu için New York'ta buluştu. BM Genel Kurulu niteliğindeki Milenyum Zirvesi, dün 150'yi aşkın hükümet ve devlet başkanının katılımıyla başladı.

Genel Sekreter Kofi Annan açılışını yaptığı üç günlük zirvenin BM için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Annan milenyumun temalarını savaşlar, yoksulluk, çevre felaketleriyle mücadele ve demokrasinin, hukukun yüceltilmesi olarak sıraladı. Zirve arifesinde önceki gün gazetecilerle dertleşen Annan, ‘‘Tek bir zirveyle dünyayı değiştirme gibi hayallerim yok. Rüyalarım var, ama bunlar ütopik değil. Çözüm için de siyasi irade gerekli’’ dedi. Annan AIDS'le mücadeleden, tüm global meselelere çözüm arayışlarında özel sektörün, holdinglerle birlikte herkesin desteğinin gerekli olduğunu belirtti.

Zirveden notlar

Kuzey Kore Başkan Yardımcısı, Frankfurt Havaalanı'nda Amerikan Airlines'a ait görevliler tarafından üzeri elle aranmaya kalkınca BM Zirvesi'ne gitmekten vazgeçti ve geri döndü. Kuzey Kore heyeti, Amerikalılar'ın davranışlarının kaba ve kışkırtıcı olduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD, olayı üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

Zirvede en sıkı korunan liderlerden Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin ve Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ile bir araya geldi. Castro'nın hızlı görüşme trafiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin düzenlediği ‘Uygarlıklararası diyalog’ adlı toplantıya katıldı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İran Cumhurbaşkanı Hatemi ile özel görüşmesinde, casusluktan 4-13 yıl hapis cezasına çarptırılan ve kararı temyiz eden 10 Yahudi'nin affedilmesini istedi.

Tüm Manhattan bölgesinde 6 binden fazla polis ve gizli servis elemanı görev alırken, East River kıyısında yükselen BM binası çevresindeki tüm yollar kum dolu kamyonlarla kapatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!