ABD Hindistan ile nükleer anlaşmayı onayladı

Güncelleme Tarihi:

ABD Hindistan ile nükleer anlaşmayı onayladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2006 11:34

ABD'de Temsilciler Meclisi ve Senato, Hindistan ile sivil nükleer işbirliğinin yolunu açan anlaşmayı onayladı.

Temsilciler Meclisi ve Senato'nun geç saatlere kadar çalışarak onayladığı yasa, Başkan George Bush tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

İlk nükleer silah denemesini 1974'te yapan, ancak Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına (NPT) hiçbir zaman katılmadığı için çekince ve endişe yaratan nükleer anlaşma, ABD'nin Hindistan'a sivil alanda nükleer teknoloji ihracını öngörüyor.

Anlaşmanın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) tarafından da gözden geçirilecek bazı teknik unsurlarının, iki ülke arasında ilerde pazarlık konusu olacağı belirtiliyor.

ABD'nin Hindistan'la nükleer işbirliği anlaşmasını onaylamasından sonra, anlaşmayı büyük memnuniyetle karşılayan Hint basını, bunu "nükleer kışın" sonu olarak değerlendirdi.

Indian Express gazetesi, "nükleer kışın" sona erdiği değerlendirmesinde bulunurken, Hindustan Times gazetesi de "Hindistan'ın sunulan nükleer pastayı yemesine izin çıktığını" yazdı.
Temsilciler Meclisinin tartışmalı anlaşma önündeki önemli engelleri kaldırdığını yazan Times of India gazetesi de haberi, "Bu iş tamam" başlığıyla verdi.

Bazı uzmanlar, anlaşmadan nükleer alanda Batı için sorun yaratan İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerinde de karlı çıkacağı endişesini taşıdıklarını belirtiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!