ABD Elçisi: İzmir bizim için önemli

Güncelleme Tarihi:

ABD Elçisi: İzmir bizim için önemli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2006 13:52

Amerikan Bağımsızlık Günü Resepsiyonu dolayısıyla İzmir'e gelen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, “Bu ziyaretle İzmir'e ilgimizi bir kez daha göstermek istedim. Büyükelçi olarak görevimiz iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek. Bu bölgede de çok büyük fırsatlar var” dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson, ilk olarak İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal'ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Vali Köksal, Büyükelçi Wilson'un İzmir ve Ege Bölgesi'nde iki ülke arasındaki işbirliğini ve ekonomik ilişkileri artırmak için geldiğini, ziyaretin ardından bu ilişkilerde artış yaşanacağına inandığını söyledi. ABD'nin, 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla Türkiye'nin dört ilinde kutlama düzenlediğini belirten Vali Köksal, kutlamalardan ilkinin bu akşam İzmir'de yapılacağını ifade etti.

Türkiye'ye atandığı günden bu yana İzmir'i ziyaret etmek istediğini anlatan Büyükelçi Ross Wilson, “İzmir'in önemli bir ticaret merkezi olduğunu biliyorum. İzmir'de bulunduğum 1.5- 2 günlük süre içinde siyasi, ekonomik ve akademik çevreleri ziyaret edeceğim. Bu görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkilerde İzmir'in rolünü daha da artıracağına inanıyorum. Bu ziyaretle İzmir’e ilgimizi bir kez daha göstermek istedim. Büyükelçi olarak görevimiz iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek. Bu bölgede de çok büyük fırsatlar var” dedi.

Haberin Devamı

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, ziyaret anısına Büyükelçi Wilson'a, İzmir'i tanıtan bir kitap hediye etti. Vali Köksal, “Burada İzmir hakkında bilgiler bulacaksınız. Bir sonraki ziyaretinizde bu kitapla ilgili sorular soracağım” dedi. Büyükelçi Wilson da, Vali Köksal'a, ABD'yi tanıtan bir kitap hediye ederek kendisinin de sınav yapacağını söyledi. İkilinin bu şakalaşması gülüşmelere neden oldu.

PROJELER VE BEKLENTİLER

Büyükelçi Wilson ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Ziyaretin ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, belediyenin çalışmaları, vizyonu, büyük projeleri ve beklentiler hakkında Büyükelçi Wılson'a bilgi verdiklerini söyledi.

Belediye başkanlarının ABD'yi ziyareti ve kendi konuları hakkında görüş alışverişinde bulunması için bir program olduğunu belirten Kocaoğlu, ABD'li firmalarla çevre, atık bertarafı gibi konularda işbirliği yapılabileceğini belirtti. Büyükelçi Wilson ise İzmir'in çok güzel bir kent olduğunu vurgulayarak, “Başkan Kocaoğlu ile şehrin karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında görüştük. Büyük şehirlerin büyük sorunları oluyor Başkan da bu sorunlarla mücadele ediyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki belediye yetkililerini ABD’ye geldiği ve çalışma koşulları, çözüm yollarını yerinde gördükleri bir program var Başkan Kocaoğlu'na bu konuda bilgi verdim” diye konuştu.

İTO ZİYARETİ

Haberin Devamı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ardından İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü. İzmir hakkında bilgi veren Demirtaş, kentin 5 bin yıllık bir kent olduğunu, son yapılan kazılarla kent tarihisin 8 bin yıla dayandığının ortaya çıktığını belirterek, İzmir'in UNESCO'nun tarih mirasına sahip kentlerinden biri olması için çalıştıklarını söyledi.

ABD'nin Türkiye'nin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu ve AB’ye giriş yolunda büyük destek gördüklerini ifade eden Demirtaş, 1950’lerden beri İzmir'de ABD'li askerlerle iç içe yaşadıklarını son zamanlarda sayısı azalsa da İzmir’de önemli bir ABD’li askeri güç olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İzmir'de öncelerde bir konsolosluk bulunduğunu ancak bunun kapatıldığını anlatan Demirtaş, “Konsolosluk yerine daha sonra bir temsilcilik açıldı ancak bu da kapatıldı. Şimdi Odamız bünyesinde bir büroda faaliyet gösteren bir birim var. Ama biz konsolosluğumuzun yeniden açılmasını istiyoruz. İzmir Türkiye’nin ikinci büyük ticari ve sanayi kenti. Gelişen dünya ilişkileri var. ABD’li yatırımcıları İzmir’e bekliyoruz. Ya doğrudan yatırım, ya da ortak yatırım alanları belirlemeliyiz. Kentin büyük projeleri var. Bu projelere ABD’li yatırımcıları bekliyoruz” dedi.

Büyükelçi Wilson da Demirtaş'ın bölgenin ve Türkiye'nin önemli dinamik kişiliklerinden biri olduğunu, kendisini ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Oda bünyesinde kurulan ABD bürosu nedeniyle İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'a teşekkür eden Wilson, İzmir ve çevresinde ABD'li 30 firmanın bulunduğunu ve bu sayınının arttırılmasını istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!