ABD’de sahtekár bizde hayırsever

Güncelleme Tarihi:

ABD’de sahtekár bizde hayırsever
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2008 00:00

Hürriyet, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in 13 Nisan tarihinde Konya’nın Kadınhanı ilçesine bağlı Kolukısa beldesinde açılışını yaptığı liseye adı verilen Mustafa Özsusamlar’ın ABD’de sahtekárlıktan 35 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve cezaevinde yattığını ortaya çıkardı.

ABD’de yaşayan Mustafa Özsusamlar, okulun yapımını başlatmış, ancak sonraki yıllarda para akışı durunca lisenin yapımı devlet tarafından tamamlanmış ve "hayırsever işadamı"nın adı verilmişti.

MUSTAFA Özsusamlar’ın çetesi, ABD’de 11 Eylül saldırıları sonrasında yabancılara yönelik operasyonlar sırasında ortaya çıktı. Baba Özsusamlar, oğlu Osman Nuri ve dünürü Rafet Özoğlu, 2001 yılında New Jersey’de çete kurarak 900 kişiye yasadışı yollardan Amerikan sürücü ehliyeti temin etmekle suçlandı. Buna göre New Jersey eyaletinin Paterson kentinde şebeke kuran Özsusamlar ve yakınları, Washington’daki bir ehliyet şubesinde görevli Amerikalı Gwendolynn Dean isimli kadınla işbirliği yapıyordu.

Rüşvetle ehliyet

Çoğunluğu Ortadoğulu, Güney Asyalı ve Rus olan yasadışı göçmenleri, 2.5 yıl boyunca toplam 70 otobüs seferiyle Paterson’dan 4 saat mesafedeki Washington’daki ehliyet alma ofisine götüren Mustafa Özsusamlar, burada görevli Gwendolynn Dean’in yardımıyla rüşvet vererek adam başı 2 bin dolar karşılığında ehliyet almalarını sağladılar.

Yakalandıktan sonra Güney New York Eyalet Mahkemesi’nde sahtekarlıktan yargılanan Mustafa Özsusamlar, 235 ay, tüm suçlamaları kabul eden Rafet Özoğlu 79 ay, Gwendolynn Dean 57 ay, Osman Nuri Özsusamlar 180 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mustafa Özsusamlar’un dünürü olan ve kendisi gibi Konya’nın Kolukısa beldesinden olan Rafet Özoğlu, geçen ay ceza süresinin dolması nedeniyle Türkiye’ye sınırdışı edildi.

Kiralık katil iddiası

Özsusamlar ve oğlu, cezaevinde bulundukları dönemde kiralık katil tutma girişiminde bulundukları gerekçesiyle yeniden hüküm giydiler. Bu defa Mustafa Özsusamlar, kendisini haksız yere hapse attıkları gerekçesiyle FBI ajanlarını, ünlü mafya babası John Gotti’yi hapse atan ABD Bölge Savcısı Miriam Rocah’ı, Paterson’da yaşayan ve kiraya verdiği kamyonlarının parasını ödemediği için İbrahim Batça isimli bir Türk’ü eşiyle birlikte öldürmesi için, kiralık katil tutmakla suçlandı. 8 Kasım 2007 tarihinde sonuçlanan davada Mustafa Özsusamlar, 235 aya ilave olarak 188 ay daha hapis cezasına çarptırıldı. Mustafa Özsusamlar, geçen pazartesi günü bu kararı New york Eyaleti temyiz mahkemesine taşıdı. Özsusamlar’ın 1995’te ABD’ye yasadışı Türk göçmen sokmak ve Paterson kasabasındaki evinde bir kadını rehin tutmak suçundan yargılandığı da ifade ediliyor.

Adil yargılanmadım

Özsusamlar, adil yargılanmadığını, FBI ajanlarının kendisine komplo kurduğunu öne sürüyor. Nitekim yargıç Kimba Wood’a bu yönde bir mektup yazan Özsusamlar, bir kopyasını da Hürriyet’in New York muhabiri Razi Canikligil’e de gönderdi. Osman Özsusamlar, kendi davasıyla ilgili her türlü oynamanın yapıldığını iddia ediyor.

Mafyayı bitiren ünlü savcıyı da öldürtmek istemiş

FBI’ın iddianamesine göre Mustafa Özsusamlar, Ağustos 2005’te Manhattan’da cezaevinde yattığı sırada, cezası sona ermekte olan bir hükümlüden, Türk vatandaşı İbrahim Batça’dan 283 bin dolar alacağını tahsil etmesini, gerekirse de Batça’yı öldürmesi için bir kiralık katil tutmasını istedi.

Karşılığında mahkuma paranın yüzde 10’unu teklif eden Özsusamlar’ın bu planı oğlu Osman Nuri Özsuamlar ile birlikte yaptığı belirtildi. Adı resmi belgelerde "CW" olarak geçen adam, Özsusamlar’ın planını FBI’ya ihbar etti. Bir FBI ajanı, sözde kiralık katil olarak devreye girdi. FBI ajanının, "parayı vermezse karısını da öldüreyim mi" sorusuna Mustafa Özsusamlar’ın yanıtı "fark etmez" oldu.

İngilizcesi zayıf olan Osman Nuri Özsusamlar’ın (36) ise Michael Lair isimli başka bir tutukluya öldürülecek kişilerin listesini yazmasını istediği öne sürülüyor. Ölüm listesinde FBI ajanları, ünlü mafya babası John Gotti’yi hapse attıran ünlü ABD Bölge Savcısı Miriam Rocah’ın da yer aldığı iddia ediliyor.

Okulu Bakan Çelik açmıştı

Amerika’da rüşvet, sahtekarlık ve kiralık katil tutmaktan yargılanan Mustafa Özsusamlar’ın adının verildiği Kadınhanı’ndaki okulu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik geçen 13 Nisan’da açmıştı. Özsusamlar, okula başlangıçta para vermiş, sonra kesmişti. Okul, devlet parasıyla tamamlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!