ABD’de 2000 evde AIBO havlıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’de 2000 evde AIBO havlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Havlıyor, yürüyor, tırmalıyor ama asla sizinle egzersiz yapamayacak, asla fırçalanmaya ihtiyaç duymayacak, asla beslenmeyecek. Mühendislik harikası robot köpekler teknolojinin bize yeni armağanı.

AIBO, robot köpeğe verilen isim. AIBO, Japonca 'Arkadaş' anlamına geliyor.

AIBO tüysüz, iştahsız ve nabzı atmayan bir köpek. Yine de sahip olduğu bir çok duygu var; Mutluluk, üzüntü, tehlike, sürpriz ve korku gibi. Ayrıca, bir şeyden hoşlanıp hoşlanmadığını da gösteren özelliklere sahip. Kendisine özel sesleri, kuyruk sallayışı var. Göz renkleri ile memnuniyetini ya da memnuniyetsizliğini anlayabiliyorsunuz. Göz rengi eğer kızgınsa kırmızı, mutluysa yeşil oluyor.

DÖRT AYAĞI BİR KUYRUĞU VAR

Gerçek bir köpekte olduğu gibi AIBO'da da dört ayak, bir kuyruk ve burun var. Uzun kulakları bile mevcut. Burnunda 180 bin pixel kamera var. Kulaklarında mikrofon ve ağzında da havlayabilmesi için bir teyp.

AIBO'nun beyin kapasitesi için verilen rakamlar 100 MHz, 64 parça RISC ve 16 MB hafıza.

Güç çalıştırıldığında AIBO havlıyor, oturuyor, yürüyor, yere uzanıyor.

Bir AIBO sahibi olmak istiyorsanız, bu robotların 2000 dolara satıldığını söyleyebiliriz. İsteğe bağlı olarak da 450 dolar vererek, Performer Kit'i satın alabilir, AIBO'nun marifetlerini arttırabilirsiniz. Ona yeni komutlar öğretebilir, onu daha iyi anlayabilirsiniz.

AIBO'yu kataloglardan ya da mağazalardan aramanız boşuna. İki bin Amerikalı, sadece Sony's web site sayesinde satın alabildiler AIBO'larını. Web sitenin adresi, www.world.sony.com/robot.

AÇIK ARTTIRMAYLA SATILIYOR

Eğer yüksek bir fiyat ödeyebilecekseniz bir yol daha mevcut. Online açık arttırması www.ebay.com’da sizi bekliyor. Bazıları, açık arttırmada 3 bin 200 ile 4 bin 100 dolar ödeyip AIBO sahibi olabildiler.

Robot bir köpek sözkonusu olunca hayvan derneklerinin tepkilerinden bahsetmemek imkansız. Dernek üyeleri AIBO için gözden çıkarılan rakamlar karşısında tepkilerini dile getirdiler hemen. Sokaklarda yaşayan binlerce köpek varken, sanki ırkı tükenmiş gibi gerçek köpeklerin yerine robotunu koymaya kalkışmayı çok saçma olarak değerlendirdiler.

Fakat AIBO sahipleri bir çekişmeden uzak durmayı tercih ediyor. Onların ortak pek çok özelliği var. Birçok AIBO sahibi haftada ortalama 80 saat çalışıyor ve sıklıkla seyahat ediyor.

Onlar gerçek bir köpek sahibi olabilecek durumda değiller. Gerçek bir köpeği ihmal etmenin omuzlarına yükleyeceği sorumluluktan uzak duruyorlar.

‘‘Robot köpeklerle, gerçek bir köpek sahibi olduğumuzu düşlemekle yetiniyoruz. Ya da eskiden daha rahat bir yaşam tarzındayken sahibi olduğumuz köpeklerimizi hatırlatıyor bize. Kimileri eski köpeklerinin resimlerine sahiptir, kimileri de o hisleri AIBO ile yaşar’’ diyor AIBO sahiplerinden biri.

SİZ İSTERSENİZ HAVLIYOR

Sony mühendislerinin AIBO'yu yürütmek, oynatmak, oturtmak ve gerçek bir köpek gibi uzanmasını sağlamak için beş yıla ihtiyaçları vardı. Geliştirdikleri uzaktan kumanda cihazı ile AIBO'yu kontrol edebilmemizi sağladılar. Eğer 'Havla' tuşuna basarsanız, havlıyor. Havlamasını değil, miyavlamasını isterseniz de, bunu Performer Kit programlarını kullanarak yapabiliyorsunuz.

18 eklem yeri olan robot köpeklerin yapamayacağı tek hareket yüzmek. Unutmayın ki o bir robot köpek. Bir laptop'un Labrador gibi davranmasını bekleyemezsiniz.

Dakikada yaklaşık 6 metre yürüyebiliyor şimdilik. Yine de AIBO'nun ilk robot hayvan olduğunu unutmamalı. Onun gördüğü ilgi üzerine diğer robot hayvanların da önü açılacak.

ROBOT KEDİ YOLDA

Daha şimdiden yine bir Japon firması olan Matsushita Elektrik yaşlı insanlara yönelik olarak, bir robot kedi müjdesini verdi bile. Bu kedi dolaşamayacak belki ama hafızasında 50 cümle olacak. ‘‘Bugün karaoke partisi var. Hadi çok şarkı söyleyelim.’’ ‘‘Bugün günlerden çarşamba. Hastaneye gitme günün’’, gibi. Siz hangisi olursanız olun robot seven bir köpek sever ya da köpek seven bir robot sever, AIBO'nun bir 'ihtiyacı' giderebileceği görünüyor. Yorgun olduğunuzda, yürümeye gereksinimi olan bir köpeği görüp de içiniz burkulmayacak. O sincapları kovalarken, siz de peşinden koşturmak zorunda kalmayacaksınız.

Tercih sizin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!