ABD, Çin’i suçladı siber kılıçlar çekildi

Güncelleme Tarihi:

ABD, Çin’i suçladı siber kılıçlar çekildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2013 00:00

ABD’de geçen yıl savunma doktrinini değiştirip “siber savaşı” stratejik öncelikleri arasına alan Barack Obama yönetimi, dün Çin’i ilk kez açıkça “siber saldırı düzenlemekle” suçladı.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı’nın ABD Kongresi için hazırladığı yaklaşık 100 sayfalık raporda Çin Ordusu, “bir kriz halinde kullanılabilecek askeri kabiliyetleri ele geçirmeye yönelik” siber saldırı düzenlemekle suçlandı. Rapora göre ABD’yi hedef alan siber saldırıların yüzde 90’ı Çin’den geliyor. Raporda “2012’de ABD devletine ait olanlar dahil dünyanın dört bir yanındaki sayısız bilgisayar sistemi, bazıları doğrudan Çin devleti ve ordusuyla ilintili olduğu görülen sızmalara maruz kalmıştır” denildi. Raporda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

Çin ilk uçak gemisi Liaoning’i devreye soktu. Gemilerin sayısını 12’ye çıkarmayı planlıyor.

Çin’in savunma doktrininde “Askeri İstihbarat Operasyonları” en önemli öncelikler arasına girdi. Bu istihbaratın ilk amacı Bilgisayar Ağı Savunmasını sağlamak. Bu doktrinde “taktik saldırıya” ise sadece karşı saldırılar önlenemediği takdirde başvurulacağı yazıyor.

Haberin Devamı

Çin’in ileri teknoloji elde etme stratejisinin hedefinde özellikle gelişmiş havacılık ve uzay teknolojileri, kaynak kodları, gece görüş cihazları, mikrodalga entegre devreler ve siber uygulamalar bulunuyor.

Kanıt yok

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, “Çin her türlü hacker saldırısına karşı olduğunu dile getirmiştir. Her türlü mesnetsiz suçlama ve spekülasyona kesinlikle karşıyız.. Çünkü bunlar işbirliği çabalarını baltalar” dedi.

Çin, siber dünyada tam bir baş belası

Erdal KAPLANSEREN

Öncelikle şunu söylemeliyim ki, sadece devlet kurumları için değil, web sitesi sahipleri için de Çin, siber dünyada tam bir baş belası.

Özellikle son yıllarda, kitlesel saldırılarda Çin etkisi arttı. Dev bir organizasyon olduğu ortada. Böylesine organize biçimde istedikleri her ülkedeki sunuculara saldırmalarının altında muhakkak daha büyük hedefler ver. Birkaç sivilceli çocuk hacker'ın başının altından çıkan şeyler değil bunlar. Güvenlik şirketlerinin iz sürmesiyle birlikte, geçtiğimiz ay Şanghay'da büyük bir bina tespit edildi. Bulgulara göre saldırıların kumanda edildiği yer burası ve binanın Çin ordusuna ait olduğu yönünde ciddi şüpheler bulunuyor. Özellikle bankalara ve yayın kuruluşlarına son aylarda saldırılar arttı. Son olarak Güney Kore'de çok büyük bir saldırı gerçekleşti. Büyük zararlar oldu. Adres yine Çin'i gösteriyordu.

Çin hükümeti her ne kadar "Hack faaliyeti yasalarımızca suç sayılıyor" açıklaması yapsa da; siber saldırılarla ilgili sistemli eğitimler verildiği sır değil. Çin belki de bir süre sonra öyle bir güce erişecek ki, istediği zaman tüm dünyadaki interneti istediği zaman çökertebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!