ABD Büyükelçiliği'nde diplomatik kriz

Güncelleme Tarihi:

ABD Büyükelçiliğinde diplomatik kriz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2009 14:57

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jim Jeffrey’nin önceki akşam residansında sessiz sedasız verdiği akşam yemeği, Ankara’da büyük bir diplomatik krize yol açtı.

Haberin Devamı

Jefrrey, yaklaşık 20 kişilik eşli yemek için, hem Suudi Arabistan, hem de İsrail’in Ankara Büyükelçilerini davet etti.


Ancak sorun şuydu ki, Suudi Arabistan İsrail’i devlet olarak tanımayı reddediyor.


Dünyanın her köşesinde Suudi Büyükelçileri, kalabalık milli gün resepsiyonları hariç, İsrail Devleti’ni temsil edenlerin yer aldığı, yemek, panel, konferans gibi etkinliklere katılmıyorlar.


Nitekim, Jeffrey’nin daveti de bu nedenle tam bir diplomatik krize dönüştü.


Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Çünkü eşiyle birlikte yemek için Ankara’daki ABD Büyükelçilik rezidansına gelen Suudi Arabistan Büyükelçisi Muhammed El Hüseyni, yemekte İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy’nin de yemekte olduğunu öğrenince adeta şok oldu.

Haberin Devamı


Suudi Büyükelçi, eşiyle birlikte sofraya bile oturmadan, hemen rezidansı terk etti.


El Hüseyni, Hürriyet.com.tr’ye olayı şöyle anlattı:

“Amerika Büyükelçisinin evine vardığımda, beni konutu girişinde karşıladı ve bana diplomatik bir konuyu bildirmek istediğini söyleyerek, akşam yemeğinde İsrail’in Türkiye Büyükelçisinin de bulunduğunu bildirdi. Bu konuda görüşümü istedi. Aynı masada onunla bulunamayacağımı, akşam yemeğine katılmak için bana yaptığı davetten önce bunu bana söylemesi gerektiğini ona bildirdim. Ve Büyükelçi’nin evinden çıktım…”

 

SUUDİ BÜYÜKELÇİ: JEFFREY, DİPLOMATİK İLİŞKİ OLMADIĞINI BİLMELİYDİ

 

Suudi Arabistan Büyükelçisi El Hüseyni, konu hakkında Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada da, “ABD Büyükelçisi Jeffrey’in yaptığını garipsediğini” söyledi.

El Hüseyni, “ABD Büyükelçisi’nin profesyonel bir diplomat olarak, Suudi Arabistan ile İsrail arasında herhangi bir diplomatik ilişki bulunmadığını bilmesi gerekir” diye konuştu.


Filistin meselesinden dolayı İsrail’in Suudi Arabistan, pek çok Arap ülkesi ve bazı İslam ülkelerine karşı “düşmanca tutumu bulunduğunu” da söyleyen El Hüseyni, “Belki de Amerika Büyükelçisi, benim kişisel duygularımı ve ülkemin de bu konuya karşı resmi tutumunu göz ardı ederek, Suudi Arabistan ve İsrail Büyükelçilerini aynı masada buluşturarak, kendi ülkesine karşı harikulade diplomatik bir iş yapmak istemiştir” dedi.

Haberin Devamı

 

“YAHUDİLERE DEĞİL, İŞGALCİ DEVELETE KARŞIYIM”

 

Kendisinin Yahudi dinine mensup herhangi bir insanla yanı yerde bulunmak konusunda bir sıkıntısı olmadığını da kaydeden Suudi Büyükelçi, “Ben Yahudiliğe karşı değilim. Ülkem de değişik din ve kültürler arasında diyalog konusunda girişim üstüne girişimde bulunmaktadır. Ancak Devleti, başkalarının topraklarını işgal eden, BM Güvenlik konseyi’nin kararlarını kabul etmeyerek, tüm uluslar arası kanunları çiğneyen, Filistinlilerin evlerini başlarına yıkan, masum çocukları öldüren ve bir İsrail Büyükelçisi ile bir arada olmayı kabul edemem” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!