ABD bir şeyler yapmalı

Güncelleme Tarihi:

ABD bir şeyler yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2013 01:27

ABD Kongresi, Mayıs sonunda başlayan ve 6 kişinin ölümüne neden olan Gezi Parkı protestolarıyla ilgili geçen ay Temsilciler Meclisi kanadında yapılan özel oturumun ardından, dün de Senato’da aynı çerçevede başka bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

“Türkiye Nereye Gidiyor? Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve Türk Modelinin Geleceği” başlıklı toplantıya bilgi vermeleri için dört Amerikalı uzman çağrıldı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne bağlı Avrupa İşleri Alt Komitesi’nin düzenlediği toplantıya Demokrat Partili Connecticut Senatörü Chris Murphy başkanlık etti.

SEÇİM İKTİDARA YARIYOR

Boston Üniversitesi antropologlarından Jenny White, Gezi olaylarının Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, protestoların İslam ya da sekülerlikle ilgili olmadığını, bunu yaşam biçimlerine saygı duyulmasını isteyen gençlerin düzenlediğini söyledi. Türkiye’de yaşanan basın özgürlüğü sorunlarına da değinen White, olaylardan sonra 59 gazetecinin kovulduğunu söyledi. White, oturum başkanı Murphy’nin ABD’nin ne yapabileceği yönündeki sorusuna ise “Bir şey yapmamız lazım. Bir şey yapmamak stratejik avantajımıza değil” dedi. Bunun ne olabileceğine ilişkin ise “Türkiye’de yaşanan devrimci bir olaydı. Bir dönüm noktasıydı. Ama Türkiye’de politik partilere sağlanan fonlara ilişkin yasanın değiştirilmesi için telkinde bulunabilir. Çünkü şu andaki sistemde protestoları gerçekleştiren gençler bir politik parti kuramazlar. Türkiye’de seçimler özgür ama sistem iktidarda olanın iktidarda kalması için donatılmış” dedi. ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi (2008-2010) James Jeffrey ise “Eğer azınlıklar kendini toplumun bir parçası olarak görmezse bu Türkiye gibi ekonomik açıdan büyüyen bir ülke için iyi olmaz“ dedi.
Amerikan Temsilciler Meclisi’nde 12 yıl önce Türk-Amerikan Dostluk Grubu’nun kurucularından olan Robert Wexler Türkiye’de iktidarın çoğunluğa vurgu yapmasını eleştirdi. McCain Enstitüsü Direktörü Kurt Volker ise iki ülke arasındaki ilişkinin önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

ABD bir şeyler yapmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!