ABD Başkanı olabilirdi

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı olabilirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 00:00

ABD’li astronot Neil Armstrong, 21 Temmuz 1969 tarihinde Ay’a ayak basan ilk insan oldu. İnsanlık için büyük önem taşıyan bu anın kahramanı, aradan geçen onca yıl boyunca şöhretin kendisine sunduğu fırsatlara rağmen, mütevazi bir hayatı tercih etti. Uzay keşfinde çığır açan insanlardan biri olarak, Armstrong sadece tek bir şey istiyor: Daha da iyisini yapmak.

Haberin Devamı

NEIL ARMSTRONG VE APOLLO 11 GÖREVİ / Foto Galeri

 

Armstrong, Apollo 11 uzay aracında Buzz Aldrin ve Ay modülü pilotu Michael Collins’le birlikte 16 Temmuz günü Ay’a yollandı. Dört gün sonra, uzay araçlarının yakıtının tükenmesine tam bir dakika kala Ay’ın yüzeyine indiler.

 

İlk güvenlik kontrollerini yaptıktan sonra, Armstrong Dünya’dan televizyonların başına kilitlenmiş 600 milyon insanın eşliğinde Ay’a ilk ayak basan insan oldu.

 

ABD AY'A GERÇEKTEN AYAK BASTI MI / Foto Analiz

 

Haberin Devamı

O an tarihe geçen şu sözler duyuldu: “Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım”. Armstrong, konuşma kayıtlarını Dünya’ya döndüğünde gözden geçirdiğinde, sözünün yanlış yazıldığını belirtti. Ancak gününüze kadar gelen kabul edilen çeviride geçen “bir insan”, kendisini belirtmektedir.

 

NE BİR İMZA NE DE ALINTI

Armstrong, Ay’a ayak basmasının ardından geçen 42 yılda kendisini sürekli gündemde tutacak veya milyonlarca dolar kazandıracak projelerden uzak durdu. Bazıları bunu mütevaziliğine dayandırsa da, ismini ve görüntüsünü korumaya yönelik saplantısı, bazılarının tepkisini çekti.

 

“İlk Adam” adlı biyografisinde, “Büyük bir egosu olmadığı için NASA’nın kendisine Ay’a gidecek ekipte yer verdiğini”belirten Armstrong, 2005 yılında 60 Minutes dergisine verdiği röportajda, “bu seçimin tamamen tesadüf eseri olduğunu” belirtti. Aynı röportajda, “Ay ilginç bir yer. Gitmenizi tavsiye ederim” ifadesini kullandı.

 

Armstrong, imzalı fotoğraflarının yüksek miktarda paralar karşılığı satıldığını öğrendiği 1994 yılında, imza vermeyi kesti. 1981’de, dünyanın en büyük müzik kanallarından MTV’nin tarihi alıntısını logosunda kullanma teklifini reddetti.

Haberin Devamı

 

ABD BAŞKANI OLABİLİRDİ

Armstrong, 1995 yılında uzun yıllardan beri gittiği berberinin saçını 3 bin dolara sattığını öğrenince, ondan aynı miktarda parayı bir yardım derneğine bağışlamasını istedi. Kısaca, ününü sadece kendisi için değil, kimse için paraya dönüştürmek istemiyordu.

 

Apollo 11’in tarihi Ay keşfi görevinden sonra, Armstrong Cincinatti Üniversitesi’nde sekiz yıl boyunca mühendislik eğitimi verdi. Aynı zamanda, birçok şirkete danışmanlık hizmetinde bulundu.

 

Armstrong’un üzerindeki ilgi hiçbir zaman azaldı. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti’den siyasete atılması için teklif geldi ama o reddetti.

 

UZAY KEŞFİNİN GELECEĞİNDEN UMUTLU

Haberin Devamı

ABD’nin günümüzde bile şüphesiz en tanınan astronotu olan Armstrong, 2010 yılında ABD Temsilciler Meclisi’nin Bilim ve Teknoloji Komitesi’ndeki yeni İnsanlı Uzay Uçuşu Planı oturumuna katıldı.

 

Burada yaptığı konuşmada, “İnsanlı uzay programının öğrencilik yıllarında tahmin ettiği kadar ileri götüremedikleri için pişmanlık duyduğunu” söyledi.

 

Armstrong, eğer ömrü NASA’nın bir sonraki hedefi olan Mars’a yolculuğu görmeye yeterse, “tekrar göz önüne alınmak istediğini” söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!