ABD askerleri erken yattı, esnaf üzüldü

Güncelleme Tarihi:

ABD askerleri erken yattı, esnaf üzüldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 16:33

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'teki eğlence mekanlarının işletmecileri, Amerika Birleşik Devletleri donanmasına bağlı USS ODK HILL adlı lojistik destek gemisi personelinden umduğunu bulamadı. Diskoları doldurması ve sabaha kadar eğlenmesi beklenen ABD'li askerler, saat 23.30'e kadar kaldıkları ilçe merkezinden ayrılıp gemilerine döndü.

Haberin Devamı

USS ODK HILL'in komutanı Yarbay Roy Stapf, gemi personelinin en geç 24.00'te gemiye dönmek zorunda olduğunu söyledi. Komutan Stapf, “Ben istedikleri kadar dışarıda kalıp eğlensinler isterim, ancak üst makamların bu konuda kesin emri var” dedi.

Öte yandan USS ODK HILL'in dün sabah Marmaris Limanı'na demirlemesi nedeniyle ilçede güvenlik önlemleri artırıldı, Muğla Emniyet Müdürlüğü'nden 75 kişilik çevik kuvvet takviyesi alındı, polisin çalışma saatleri 17.00'ye kadar uzatıldı. Yemek ve ihtiyaç molaları 10 dakikaya kadar düşürüldü. ABD'li askerlerin sabaha kadar eğleneceği düşünülen Barlar Sokağı'nda görev yapan polis sayısı dün gece 4'ten 14'e çıkarıldı. Sokaktaki emniyet mensupları, sabah 05.00'e kadar görev yaptı.

ABD'Lİ ASKERLER, ÇOCUKLARA SİLAH TUTMAYI ÖĞRETTİ

Haberin Devamı

Marmaris Limanı'na dün sabah demirleyen ABD Donanması'nın lojistik destek gemisi USS ODK HILL, bu sabah kapılarını ilköğretim öğrencilerine ve gazetecilere açtı. İlk olarak saat 10.00'da Kenan Evren İlköğretim Okulu'nun 6 ve 7'nci sınıflarında öğrenim gören öğrenciler, gemiyi gezmeye başladı. Gazeteciler, saat 11.30'da USS ODK HILL'e ayak basar basmaz, öğrenciler ve onlara silah tutmayı öğreten ABD'li askerlerle karşılaştı. Bu durumu görüntüleyen gazeteciler, daha sonra ABD'nin Ankara Deniz Ataşesi Yarbay David Renberg'in eşliğinde gemiyi dolaştı. USS ODK HILL'in Komutanı Yarbay Roy Stapf'tan, gemi hakkında bilgi alındı.

Yarbay Roy Stapf, Ocak 2007'de ABD'den ayrıldıklarını, Cibito, Kenya, Katar, Ürdün ile Kuveyt'teki tatbikatlara katıldıklarını ve Marmaris'ten ayrıldıktan sonra ülkelerine döneceklerini açıkladı. Marmaris'e ve Türkiye'ye övgüler yağdıran Roy Stapf, “Yaklaşık 6 ay denizde kaldıktan sonra Marmaris'e geldik. Bir gün içinde bunun çok iyi bir tercih olduğunun farkına vardık. En üst rütbeli subayından erine kadar herkes, Marmaris'i ve insanlarını çok sevdiğini dile getiriyor. Bana göre, Marmaris dünya üzerindeki en güzel yerleşim merkezi. Ülkeme döndüğümde herkese tatil için burayı önereceğim” dedi.

Komutanla sohbetin ardından gemiyi gezmeye devam gazetecilere, 730 personelli geminin teknik bilgileri de verildi. 12 Haziran'da Marmaris'ten ayrılacak USS ODK HILL'in 200 metre uzunluğunda, 11 bin 314 ton ağırlığında, 13 katlı olduğu, içinde 7'si tank toplam 60 askeri kara aracının bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

USS ODK HILL adlı lojistik destek gemisinin Marmaris'e demirlemesi bazı kesimlerin tepkisine de yol açtı. Öğleden sonra yeşiller ve TKP'lilerden oluşan 7 kişilik bir grup, geminin Marmaris'te ağırlanmasını protesto etti.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Muğla Milletvekili adayları İskender Değer ve Ahmet Aksüt, Muğla Yurtseverler Cephesi üyesi Ayhan Karahan, kendilerini ‘Marmarisli Yeşiller’ olarak tanıtan Yaman Yılmaz, Ahmet Kaygusuz, Musa Akyüz ile Nejat Açıl, Yat Limanı'ndaki iskeleye geldi.

Burada TKP'nin flamasını ve ABD aleyhine dövizler açan grup adına Ahmet Aksüt, yazılı bir açıklama okudu. Aksüt, ‘İşgalci’ olarak nitelediği ABD askerlerinin gemisinin Türkiye'ye demir atmasını kınadıklarını söyledi. Polisin izlemekle yetindiği açıklamanın ardından grup, yazılı açıklamanın bir örneğini USS ODK HILL'in Komutanı Yarbay Yarbay Roy Stapf'a vermek üzere limana doğru yürümeye başladı. Liman görevlileri, gruba engel oldu. Grup bu kez, liman girişinde yazıyı verecekleri bir yetkiliyi bekleyemeye koyuldu. Grup, yarım saat bekleyip muhatap bulamayınca sessizce dağıldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!